Φαβορί για νέος γ.γ. του ΟΗΕ ο Πορτογάλος Αντόνιο Γκουτέρες

Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2016 18:43
UPD:23:07
EPA/PETER FOLEY

Για να προταθεί ο κ. Γκουτέρες επισήμως στη Γενική Συνέλευση των 193 μελών του ΟΗΕ, θα πρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεδριάσει ακόμη μία φορά, πίσω από κλειστές πόρτες (φωτ. αρχείου).

 

A- A A+

Ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός (1995-2002) της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτέρες εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος για τη θέση του νέου γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, δεδομένου ότι κανένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ψήφισε εναντίον του σε σχετική μυστική ψηφοφορία, την έκτη κατά σειρά, την Τετάρτη.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας (συμμετέχουν και 10 εκλεγμένα μη μόνιμα μέλη) ψήφισε για κάθε έναν από τους 10 υποψηφίους για την ανώτατη θέση στα Ηνωμένη Έθνη, με τις επιλογές: ενθαρρύνω, αποθαρρύνω ή δεν εκφράζω άποψη.

EURONEWS

Για να προταθεί ο κ. Γκουτέρες επισήμως στη Γενική Συνέλευση των 193 μελών του ΟΗΕ, θα πρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεδριάσει ακόμη μία φορά, πίσω από κλειστές πόρτες.

Για να εγκριθεί σχετικό ψήφισμα, ο Πορτογάλος πολιτικός πρέπει να λάβει τουλάχιστον εννέα ψήφους και να μην υπάρξει κανένα βέτο στο Σ.Α..

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή