Ιερώνυμος: Η Πολιτεία δεν μπορεί να επιβάλει τον χωρισμό Εκκλησίας - κοινωνίας

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2016 15:34
UPD:16:27
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Κατά τον Αρχιεπίσκοπο, «η Πολιτεία ούτε θέλει, αλλά ούτε μπορεί πράγματι να χωρισθεί από την Εκκλησία με όρους κοινωνίας, όπως δεν μπορεί να χωρισθεί από οποιαδήποτε ‘’γνωστή θρησκεία’’».

A- A A+

Κατά του διαχωρισμού Πολιτείας – Εκκλησίας τάχθηκε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την εισήγησή του στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, τονίζοντας ότι ο «ευλαβής ελληνικός λαός» θα δώσει οριστική απάντηση σε ενδεχόμενη μονομερή επιβολή του. 

Στη μακροσκελή αιχμηρή τοποθέτησή του τόνισε ότι «η Εκκλησία, η οποία οφείλει να ορίζει τις σχέσεις της προς την Πολιτεία με όρους κοινωνίας και όχι με όρους ιδεολογίας, δεν γνωρίζει τον όρο "χωρισμός" στην πνευματική της αποστολή, αφού δεν μπορεί να τον εφαρμόσει στην κοινωνία, έστω και αν επιβληθεί μονομερώς από την Πολιτεία με ιδεολογικούς όρους, γι αυτό την οριστική απάντηση στο ζήτημα αυτό τη δίνει πάντοτε, ‘’θάττον η βράδιον’’ ο ίδιος ο ευλαβής ελληνικός λαός».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι επιδιώκεται ο χωρισμός της Εκκλησίας από τον λαό της, ενώ παράλληλα προκάλεσε την Πολιτεία να επιχειρήσει διαχωρισμό «αν έχει τη συγκατάθεση αυτού του λαού».

«Η Εκκλησία κατά την άποψή μου δεν πρέπει να ζητήσει ποτέ τον χωρισμό από το λαό της, γιατί αυτό επιδιώκεται. Εκεί αποβλέπει το εγχείρημα. Η Εκκλησία υπήρξε, είναι και θα υπάρχει μάνα αυτού του λαού με ό,τι αυτό σημαίνει. Η Πολιτεία, αν το θελήσει και έχει την συγκατάθεση αυτού του λαού, ας το επιχειρήσει τηρώντας βεβαίως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι της Εκκλησίας και τις σχετικές συμβάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τον Αρχιεπίσκοπο, «η Πολιτεία ούτε θέλει, αλλά ούτε μπορεί πράγματι να χωρισθεί από την Εκκλησία με όρους κοινωνίας, όπως δεν μπορεί να χωρισθεί από οποιαδήποτε ‘’γνωστή θρησκεία’’».

«Προφανώς», πρόσθεσε, «μπορεί η Πολιτεία να επιβάλλει με ιδεολογικά κριτήρια τον χωρισμό της Εκκλησίας από τις θεσμικές λειτουργίες του Κράτους, αλλά δεν μπορεί να επιβάλει και τον χωρισμό της Εκκλησίας από την Κοινωνία».

Όπως σημείωσε, η εντυπωσιακή ιστορική αντοχή της πνευματικής σχέσης της Εκκλησίας με τον λαό παραμένει αλώβητη ή και ενισχύεται από τις ιδεολογικές προκλήσεις.

Εξάλλου, με κριτική διάθεση απέναντι στις τοποθετήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα για τα ζητήματα της επικαιρότητας ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι «ο δημόσιος λόγος έχει βομβαρδιστεί με ανεξήγητη φλυαρία, με ατεκμηρίωτη πολυλογία, με λόγια, λόγια, λόγια». 

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος επιτέθηκε στα κόμματα της Αριστεράς, δανειζόμενος -όπως είπε- τις σκέψεις του μητροπολίτη Πειεραιώς Σεραφείμ: «Τα κόμματα της Αριστεράς με τη γνωστή φιλοσοφικο-κοινωνική βιοκοσμοθεωρία του κομμουνιστικού κοσμοειδώλου, όπως γνώρισε τον χωρισμό αυτό ο καταρρεύσας υπαρκτός σοσιαλισμός στο ανατολικό μπλοκ, που στην ουσία ήταν ο διωγμός της θρησκευτικής πίστεως, ελαύνονται από αποτυχημένα αθεϊστικά ιδεολογήματα και συναντώνται με τα υπόλοιπα κόμματα του νεοφιλελεύθερου χώρου κάτω από τις ντιρεκτίβες της νέας εποχής και της νέας τάξεως. Μιλούν γα χωρισμό εκκλησίας και Κράτους επικαλούμενοι δήθεν προοδευτικά συνθήματα. Οι αντιλήψεις, όμως, περί χωρισμού είναι του περασμένου αιώνα που γεννήθηκαν κάτω από μισαλλόδοξο αντιθρησκευτικό και αντικληρικαλιστικό λαϊκιστικό πνεύμα που δεν συμβιβάζεται με τις σημερινές πολιτειακές και θρησκευτικές αντιλήψεις». 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή