Γ. Μαυρής: Πολύ κακό μαντάτο για την κυβέρνηση το υψηλό ποσοστό εκείνων που θέλουν εκλογές

Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2016 15:06
UPD:15:09
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS
A- A A+

Πολύ κακό μαντάτο για την κυβέρνηση χαρακτηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Public Issue Γιάννης Μαυρής το υψηλό ποσοστό εκείνων που θεωρούν αναγκαία τη διεξαγωγή εκλογών, όπως προέκυψε από τη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αυγή. Για το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας εκτιμά ότι με τα σημερινά δεδομένα «σαφώς και είναι στον ορίζοντα του πολύ πιθανού».

Όπως τόνισε η στήριξη του αιτήματος από το 50% των ερωτηθέντων είναι από τα μεγαλύτερα ποσοστά της περιόδου του μνημονίου και «θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί το επόμενο δίμηνο».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90.1 Fm υπογράμμισε ότι πρόκειται για αρκετά σημαντικό δείκτη του βαρόμετρου καθώς δείχνει το αν υφίσταται κοινωνικό αίτημα για αλλαγή στη διακυβέρνηση.

Αναφορικά με τη Ν.Δ. και κατά πόσο συγκροτεί σταθερό πλειοψηφικό ρεύμα τη δεδομένη χρονική στιγμή και αν υπάρχει περιθώριο αυτοδυναμίας σημείωσε ότι υπάρχει αποκρυσταλλωμένη εκλογική μεταστροφή που δεν είναι πρόσφατη καθώς προηγήθηκε και της αλλαγής ηγεσίας «και σίγουρα η αλλαγή ηγεσίας επικύρωσε αυτή την μεταστροφή».

Για το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας έκρινε ότι με τα σημερινά δεδομένα «σαφώς και είναι στον ορίζοντα του πολύ πιθανού» ακριβώς γιατί το ρεύμα που διαμορφώνεται προς τη Ν.Δ. είναι αρκετά οριζόντιο.

Εξήγησε ότι μετά το δημοψήφισμα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σημαντικές απώλειες τς οποίες υποκατέστησε ως ένα βαθμό από ψηφοφόρους είτε της Κεντροαριστεράς, είτε του Κέντρου ή ακόμα και της Δεξιάς που θεώρησαν ότι η μεταβολή αυτή του ΣΥΡΙΖΑ μετά το τρίτο μνημόνιο ότι όφειλαν να του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία.

Ωστόσο, αυτό το τμήμα του εκλογικού σώματος που μετακινήθηκε προς το ΣΥΡΙΖΑ έφυγε σχεδόν αμέσως.

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρή, διαλυτικές τάσεις εμφανίζονται και για σειρά από μικρά κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, ενώ ακόμα ένα χαρακτηριστικό είναι «μια παγιωμένη φάση αποχής από αριστερούς ψηφοφόρους, που επίσης βλάπτει αμφίπλευρά την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ»

Κατά συνέπεια, παρατηρεί, η μεγάλη διαφορά υπέρ της Ν.Δ. που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις κινείται στα όρια της αυτοδυναμίας και επίσης η συρρίκνωση των μικρότερων κομμάτων λόγω του εκλογικού νόμου λειτουργεί πάλι υπέρ του πρώτου κόμματος σε επίπεδο εδρών.

 

Γ.ΜΑΥΡΗΣ: Η υπόθεση των μνημονίων έθεσε σε τρομακτική κρίση το κομματικό σύστημα, έχει καταστρέψει τα παραδοσιακά κόμματα, έγινε η αφορμή να δημιουργηθούν και να εξαφανιστούν πλειάδα νεοπαγών κομμάτων και προσώπων και επίσης μετά τη μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ και τη μετάλλαξή του σε μνημονιακή κατεύθυνση η κρίση εκπροσώπησης η οποία εμφανίζεται από το ’10 και μετά λόγω του μνημονίου και στην παράταξη της Δεξιάς και στην παράταξη της Κεντροαριστεράς έχει ενισχυθεί και πάλι. Δηλαδή σήμερα συζητάμε σε ένα αρκετά μεγάλο κενό πολιτικής εκπροσώπησης και αυτό το στοιχείο επιτρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα και ρευστότητα και εξηγεί την πολιτική κινητικότητα που βλέπετε σε όλους τους πολιτικούς χώρους.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι το κλίμα αυτό είναι αντιστρέψιμο

Γ.ΜΑΥΡΗΣ: Οι προβλέψεις είναι πάρα πολύ δύσκολες έως και αδύνατες αλλά με βάση την ιστορική εμπειρία δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο που να δείχνει ότι με τέτοια κατάρρευση εκλογικής υποστήριξης είτε πολιτικού κεφαλαίου μπορεί κάποιος πολιτικός να αντιστρέψει τις τάσεις. Το θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο και σίγουρα θα είναι πρώτη φορά που θα συμβεί στη σύγχρονη ιστορία.

Αναφορικά με την ερώτηση για τη δυνατότητα ενσωμάτωσης των προσφύγων και αν αυτό θα επηρεάσει και τις πολιτικές επιλογές των πολιτών

Γ.ΜΑΥΡΗΣ: Ασφαλώς θα επηρεάσει με την έννοια ότι το προσφυγικό είναι ένα σημαντικότατο ζήτημα. Υπάρχει μια διχοτόμηση της κοινής γνώμης με πολύ σοβαρά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας να βλέπουν με ανησυχία και ανασφάλεια ή να εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι δεν είναι δυνατή η ενσωμάτωση. Το προσφυγικό επειδή αφορά το σύνολο της χώρας και όχι μόνο κάποιες περιοχές επηρεάζει τη συμπεριφορά των πολιτών. Δεν είναι αυτονόητο ενισχύει μόνο ξενοφοβία ή το ρατσισμό και  την άκρα Δεξιά, δεν είναι καθόλου αυτονόητο αλλά ότι σίγουρα το θέμα της τάξης ή του νόμου που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση ίσως συνδέεται και με αυτό. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή