Χείρα ... συνεργασίας τείνει ο Πούτιν στο Ισραήλ

Στόχος η αποκατάσταση της επιρροής της Μόσχας στη Μέση Ανατολή
Πέμπτη, 28 Απριλίου 2005 20:22

A- A A+

«Απίστευτη» χαρακτήρισε αξιωματούχος του γραφείου του Αριέλ Σαρόν τη συνάντηση, διάρκειας μιας ώρας, που είχε ο ισραηλινός πρωθυπουργός με το ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν. «Έδειξε μια ιστορική πρόθεση (από ρωσικής πλευράς) να αλλάξει την πολιτική της στην Μέση Ανατολή», σημείωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Η ιστορική επίσκεψη του Βλάντιμιρ Πούτιν στο Ισραήλ –η πρώτη ρώσου ηγέτη στην ιστορία- εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της Μόσχας να αποκαταστήσει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή και να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Όπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να θέσουν σε εφαρμογή ένα σύστημα στενότερης συνεργασίας των δύο χωρών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, το οποίο θα περιλαμβάνει τον καταμερισμό πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο ανάμεσα στις δυο χώρες για ενδεχόμενες τρομοκρατικές απειλές.

Κατά την έναρξη της συνάντησης ο κ. Σαρόν υπενθύμισε τη συνεισφορά της Σοβιετικής Ένωσης στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ πώς η Σοβιετική Ένωση απελευθέρωσε τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης», υπογράμμισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο ρώσος πρόεδρος προσπάθησε να καθησυχάσει την ισραηλινή ηγεσία τόσο για την πώληση ρωσικών πυραύλων στη Συρία όσο και για τη ρωσική αρωγή στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή