Πολωνία: Διαδηλώσεις κατά ν/σ για την απαγόρευση της άμβλωσης

Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2016 22:23
UPD:22:31
REUTERS/KACPER PEMPEL
A- A A+

Χιλιάδες άνθρωποι ντυμένοι στα μαύρα διαδήλωσαν σήμερα μπροστά από το Κοινοβούλιο της Πολωνίας στη Βαρσοβία  κατά του νομοσχεδίου που προβλέπει την απαγόρευση της άμβλωσης στη χώρα.

Από την προηγούμενη εβδομάδα το Κοινοβούλιο ξεκίνησε να εξετάζει την πρόταση νόμου που προήλθε από μια πρωτοβουλία πολιτών κι η οποία κατατέθηκε από την οργάνωση «Στοπ στην Άμβλωση». Βάσει της πρότασης απαγορεύεται η άμβλωση με μόνη εξαίρεση την περίπτωση που η ζωή της εγκύου διατρέχει άμεσο κίνδυνο.

REUTERS/KACPER PEMPEL

Η οργάνωση «Σώζουμε τις γυναίκες» ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε μια πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών υπέρ μιας ευρωπαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα εγγυάται την πρόσβαση στη νόμιμη άμβλωση, στην σεξουαλική εκπαίδευση και την αντισύλληψη.

Οι προασπιστές του δικαιώματος στην άμβλωση πρότειναν την ιδέα να πραγματοποιηθεί την Δευτέρα στην Πολωνία μια «απεργία γυναικών» κατά τη διάρκεια της οποίας οι γυναίκες καλούνται να απέχουν από την εργασία τους, να ντυθούν στα μαύρα και να πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις σε ολόκληρη την χώρα.

EURONEWS

Η νυν εκδοχή του νομοσχεδίου που βρίσκεται υπό διαβούλευση στο Κοινοβούλιο προβλέπει την επιβολή ποινής κάθειρξης έως 5 έτη τόσο για τους γιατρούς και άλλα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στην άμβλωση όσο και για τις ίδιες τις γυναίκες, όμως δίνει τη δυνατότητα στον δικαστή να αρνηθεί να επιβάλει κυρώσεις στις γυναίκες που υποβλήθηκαν στην επέμβαση.

Ο νόμος που βρίσκεται σε ισχύ επιτρέπει την άμβλωση σε τρεις περιπτώσεις: κίνδυνο για την ζωή ή την υγεία της μητέρας, προγεννητικό έλεγχο που υποδεικνύει μια σοβαρή μη αναστρέψιμη παθολογία στο έμβρυο και εγκυμοσύνη ως αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή