Επίσκεψη Γκάμπριελ στο Ιράν με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας

Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2016 08:53
UPD:09:00
REUTERS/SERGEI KARPUKHIN

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (φωτ. αρχείου). 

A- A A+

Την Τεχεράνη επισκέπτεται την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, συνοδευόμενος από δεκάδες στελέχη της γερμανικής βιομηχανίας, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας με τον Ιράν.

Ο Γκάμπριελ, που θα πραγματοποιήσει το δεύτερο ταξίδι του στην Τεχεράνη μετά τη συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα, σημείωσε ότι μια επιτροπή Γερμανών και Ιρανών επιχειρηματιών θα συναντηθεί για πρώτη φορά έπειτα από 15 χρόνια και προέβλεψε ότι θα ανακοινωθούν πολλές συμφωνίες. Προειδοποίησε, ωστόσο το Ιράν ότι για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, η Ισλαμική Δημοκρατία θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσει το δικαίωμα της ύπαρξης του Ισραήλ και να πάψει να διαδραματίζει αποφασιστικό, όπως είπε, ρόλο στον πόλεμο στη Συρία.

Η Τεχεράνη αντιτείνει πως δεν μπορούν να τίθενται προαπαιτούμενα για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων και απορρίπτει κάθε επέμβαση από το εξωτερικό στην διαμόρφωση της πολιτικής της.

Ανάμεσα στις πρώτες εταιρείες που αναμένεται να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο Ιράν είναι ο βιομηχανικός κολοσσός Siemens αλλά και η αυτοκινητοβιομηχανία Daimler, που πάντως κινούνται με προσοχή και κάνοντας διεξοδικούς νομικούς ελέγχους.

Οι γερμανικές εξαγωγές σημείωσαν αλματώδη άνοδο 15% το πρώτο εξάμηνο του έτους, ανήλθαν σε 1,13 δισ. ευρώ και θα μπορούσαν να φθάσουν τα 4 δισ. ευρώ ολόκληρη τη χρονιά, όπως εκτίμησε ο Μίχαελ Τόκους, επικεφαλής του Γερμανοϊρανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, το οποίο εδρεύει στο Αμβούργο.

Επικαλέστηκε ενδείξεις κινητικότητας στον γερμανικό τραπεζικό τομέα, που δίσταζε ως τώρα να συνάψει επιχειρηματικές συμφωνίες λόγω των ανησυχιών ότι θα παραβιάσει τις εναπομείνασες κυρώσεις της Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη -επιβάλλονται διότι κατά την κυβέρνηση των ΗΠΑ το Ιράν προβαίνει σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, υποστηρίζει την τρομοκρατία και παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η οικονομική συνεργασία δεν κάνει θαύματα, αλλά μπορεί να ανοίξει χώρες, να επιφέρει αλλαγές στην κοινωνία», έκρινε ο Γκάμπριελ, επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του ήσσονος εταίρου του κυβερνητικού μεγάλου συνασπισμού, μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος επίσης ανήκει στο SPD, κάλεσε τον Φεβρουάριο τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί να επισκεφθεί τη Γερμανία. Όμως η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση  (CDU), το κόμμα στο οποίο ανήκει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, που ανησυχεί για το ενδεχόμενο διατάραξης των σχέσεων με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ αντιτίθεται σε μια επίσημη επίσκεψη για την ώρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή