Βραβευμένη «Sonita», οπλισμένη με πάθος και επιμονή

Το ντοκιμαντέρ της Rokhsareh Ghaem Maghami προβάλλεται στην Αθήνα και τον Βόλο
Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2016 07:20
A- A A+

Έχοντας αποσπάσει το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και το βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Sundance, το ντοκιμαντέρ της Ιρανής σκηνοθέτιδας Rokhsareh Ghaem Maghami, «Sonita» (2015), θα προβληθεί - με ελληνικούς υπότιτλους - στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Δαναός» στην Αθήνα, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στις 4 μ.μ., και στον Δημοτικό Κινηματογράφο Βόλου «Αχίλλειον» στον Βόλο, το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στις 8 μ.μ.

Μετατρέποντας τα εμπόδια σε ευκαιρίες

Αν η 18άχρονη Σονίτα μπορούσε να διαλέξει, ο Michael Jackson θα ήταν ο πατέρας και η Rihanna η μητέρα της. Στην αρχή του ντοκιμαντέρ, βρίσκουμε τη Σονίτα, πρόσφυγα από το Αφγανιστάν, να εργάζεται στην Τεχεράνη, σαν καθαρίστρια σε ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Φαντάζεται ότι είναι διάσημη ράπερ, και όταν δεν δουλεύει, περνάει την ώρα της, κολλώντας το πρόσωπό της πάνω σε αποκόμματα της Rihanna ή τραγουδώντας για τις φίλες της.

Όμως, στην πραγματικότητα, η Σονίτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική από τη Rihanna. Οι στίχοι της δεν μιλάνε για την αγάπη ή τη δόξα, αλλά για την εμπειρία μιας Αφγανής έφηβης που αντιστέκεται σε ένα καταπιεστικό περιβάλλον.

Τα όνειρά της ανατρέπονται, όταν καταφθάνει η μητέρα της από το Αφγανιστάν και, σύντομα, κάνει γνωστές τις προθέσεις της:  έχει έρθει, για να τη φέρει σπίτι και να την πουλήσει σαν νύφη για 9.000 δολάρια. Έτσι, η οικογένεια θα μπορέσει να αγοράσει γυναίκα για τον αδελφό τής Σονίτα... Τι θα κάνει η Σονίτα; Θα εγκαταλείψει τα όνειρά της;

Το 90άλεπτο ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγής Ιράν, Γερμανίας και Ελβετίας, την ακολουθεί, ενώ μάχεται μέσα από την τέχνη της, για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Στο κέντρο της ταινίας, δημιουργεί ένα δραματικό ραπ βίντεο κατά του καταναγκαστικού γάμου που απειλεί την ελευθερία της. Η Σονίτα, οπλισμένη με πάθος και επιμονή, προσπαθεί να μετατρέψει τα εμπόδια σε ευκαιρίες. «Το μέλλον είναι λαμπρό, μην ανησυχείτε για εμένα» τραγουδά.

Πολυβραβευμένη σε διεθνή Φεστιβάλ.

Η Rokhsareh Ghaem Maghami σπούδασε σκηνοθεσία και κινούμενα σχέδια στη Σχολή Καλών Τεχνών της Τεχεράνης. Μετά από έρευνα πάνω στο ντοκιμαντέρ και την κινούμενη εικόνα, ολοκλήρωσε το βιβλίο «Ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων: ένας νέος τρόπος για να εκφραστείς». Έχει ολοκληρώσει έξι ντοκιμαντέρ και έχει αποσπάσει περισσότερα από είκοσι βραβεία σε διεθνή Φεστιβάλ.

Πληροφορίες

Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών: Σίνα 31 - Αθήνα, τηλ.: 210 3398600. Κινηματογράφος «Δαναός»: λεωφ. Κηφισίας 109 - Αθήνα (στάση Μετρό: Πανόρμου), τηλ.: 210 6922655. Δημοτικός Κινηματογράφος Βόλου «Αχίλλειον»: Κουμουνδούρου και Ιάσονος - Βόλος, τηλ.: 24210 32818. Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς