ΟΗΕ - Στην Ελλάδα η Προεδρία της Επιτροπής Κυρώσεων για το Σουδάν

Τρίτη, 03 Μαΐου 2005 17:06
UPD:17:09
A- A A+

Την Προεδρία της Επιτροπής Κυρώσεων για το Σουδάν ανέθεσε ομοφώνως στην Ελλάδα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατά τις διαβουλεύσεις του στις 29 Απριλίου 2005.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, το ζήτημα του Σουδάν είναι ένα από τα πλέον απαιτητικά και επείγοντα θέματα στο πρόγραμμα του Συμβουλίου Ασφαλείας την περίοδο αυτή. Σε συνέχεια των επίμονων προσπαθειών του Συμβουλίου προκειμένου να σταματήσουν άμεσα οι κατάφορες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Νταρφούρ, που έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό περισσότερων από 1,5 εκατ. ανθρώπων, η επιβολή κυρώσεων -σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ- αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία της διεθνούς κοινότητας για να αντιμετωπισθεί αποφασιστικά η κρίση.

Η δημιουργία της ανωτέρω Επιτροπής προβλέπεται από το πρόσφατο Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 1591/29-3-2005 για το Σουδάν (άρθρο 3). Στις αρμοδιότητες της συγκεκριμένης Επιτροπής, η οποία θα απαρτίζεται από όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ανήκουν:

1. Η επίβλεψη της εφαρμογής των εξειδικευμένων κυρώσεων κατά προσώπων που παρεμποδίζουν την ειρηνευτική διαδικασία, αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα στο Darfur και παραβιάζουν το ανθρωπιστικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα

2. Η επίβλεψη της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων

3. Η τακτική ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πρόοδο των εργασιών της

4. Η ανάληψη άλλων συναφών ενεργειών σχετικών με την εφαρμογή των κυρώσεων και του εμπάργκο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή