Πρόεδρος ΣτΕ: Ματαίωση της συνεδρίασης λόγω του κλίματος που επιχειρείται να διαμορφωθεί

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016 13:18
UPD:17:54
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Στο κλίμα που επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες «από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών» αποδίδει ο πρόεδρος του ΣτΕ την ματαίωση της διάσκεψης.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του αναφέρεται χαρακτηριστικά «εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/9/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».

Τη θέση του προέδρου στηρίζει με ανακοίνωσή της και η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας τονίζοντας ότι «επομένως όσα αντίθετα αναφέρονται στον Τύπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Πληροφορίες για αντιπαράθεση δικαστών - προέδρου

Σημειώνεται ότι η κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες διακόπηκε μία ώρα μετά την έναρξή της, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συνεδρίαση διακόπηκε μετά από έντονη αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ των δικαστών και του πρόεδρου του δικαστηρίου Νικολάου Σακελλαρίου, ο οποίος στον πρόλογό του, στην αρχή της διάσκεψης, φέρεται να αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της υπόθεσης.

Η αναφορά του κ. Σακελλαρίου φαίνεται να θεωρήθηκε ως προσπάθεια να προκαταλάβει την κρίση των δικαστών, με αποτέλεσμα να προκληθεί αντιπαράθεση μέσα στην αίθουσα των διασκέψεων.

Πάντως τις πληροφορίες αυτές διέψευσε η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣτΕ η επόμενη διάσκεψη θα ανακοινωθεί 24 ώρες πριν από τη διεξαγωγή της.

Παρέμβαση Εισαγγελέα για τον διαγωνισμό ζητεί ο δικηγόρος του Alpha

Την παρέμβαση Εισαγγελέα ζητεί ο καθηγητής Πάνος Λαζαράτος για τη διεξαγωγή της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Λαζαράτος κατήγγειλε ότι από τη μελέτη του υλικού από τις κάμερες ασφαλείας, προκύπτει ότι 48 άνθρωποι μπήκαν στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης την ημέρα του διαγωνισμού, χωρίς να ελεγχθούν. Όπως εξήγησε, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα, «χτυπούσε κόκκινο» στο σύστημα ελέγχου και κανένας δεν τους έκανε έλεγχο. Ακόμα, όπως προκύπτει, δεν γινόταν κανείς έλεγχος στο τι προμήθευαν τα catering τους υποψηφίους.  

Σύμφωνα με τον κ. Λαζαράτο, ανάμεσα σε εκείνους που πέρασαν, ήταν  αρχηγοί αλλά και μέλη αποστολών των αντιπροσωπειών των καναλιών, αλλά και υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας και μέλη της επιτροπής για τις άδειες.  

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις κάμερες καταγράφεται ο επικεφαλής αποστολής ενός υπερθεματιστή μαζί με αστυνομικό να μπαίνουν μαζί στην τουαλέτα.

«Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στραβά και κατέληξε σε μία δύσοσμη παρωδία. Για τον διαγωνισμό έκτρωμα είναι πια υπεύθυνα μόνο τα ποινικά δικαστήρια. Καλώ την εισαγγελική αρχή να παρέμβει άμεσα και αυτεπαγγέλτως. Στάλθηκε επιστολή  και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λαζαράτος.

ΓΓΕΕ: Αστειότητες οι υποτιθέμενες αποκαλύψεις - βόμβα από Star και Alpha

Αστειότητες χαρακτηρίζει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας τις «υποτιθέμενες αποκαλύψεις - βόμβα» του εκπροσώπου του Star και του Alpha και προσθέτει ότι ανέδειξαν για μια ακόμη φορά την απουσία σοβαρών επιχειρημάτων κατά του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. 

«Η διαγωνιστική διαδικασία χαρακτηρίζεται από απόλυτη διαφάνεια. Η δημοπρασία ολοκληρώθηκε με εντελώς αδιάβλητο και επιτυχημένο τρόπο. Τα όσα ακούστηκαν σήμερα προκαλούν θυμηδία, αλλά και εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό παραπλάνησης της κοινής γνώμης, ο οποίος θα πέσει στο κενό» σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Κυβέρνηση: Να αφεθεί το ΣτΕ να αποφασίσει ανεπηρέαστο

Διαβεβαιώσεις ότι η διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες συνεχίζεται ομαλά και ταχύτατα, «δεδομένου ότι όλες οι μέχρι τώρα αποφάσεις του ΣτΕ επί των ασφαλιστικών μέτρων ήταν απορριπτικές» παρέχουν κυβερνητικές πηγές και ζητούν να αφεθεί ανεπηρέαστο το δικαστήριο και στην εκδίκαση της συνταγματικότητας του νόμου.

«Και στην περίπτωση της εκδίκασης της συνταγματικότητας του νόμου, πρέπει να αφεθεί το ανώτατο δικαστήριο να αποφασίσει ανεπηρέαστο» αναφέρουν χαρακτηριστικά σχετικά με το κλίμα πιέσεων που περιγράφεται στη σημερινή ανακοίνωση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Η υπόθεση γίνεται από σκοτεινή, σκοτεινότερη»

Για κατάρρευση της υπόθεσης «τηλεοπτικές άδειες» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος τονίζοντας, με αφορμή και τα όσα συνέβησαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ότι η υπόθεση έγινε από σκοτεινή, σκοτεινότερη.

«Κάθε μέρα που περνά, επιβεβαιώνεται ότι η υπόθεση αυτή έχει καταρρεύσει. Όχι μόνο στη συνείδηση των πολιτών, αλλά και στην πράξη. Μόνη λύση η πρόταση που εξαρχής υπέβαλε η Νέα Δημοκρατία: Κατάργηση του νόμου Παππά και διεξαγωγή νέου διαγωνισμού από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης» σημειώνει. 

Στον κ. Κουμουτσάκο απάντησε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού χαρακτηρίζοντας αδιανόητη τη δήλωσή του και τονίζοντας ότι επιχειρεί ευθέως να αμφισβητήσει την ικανότητα της Δικαιοσύνης και μάλιστα ενός ανώτατου Δικαστηρίου, όπως το ΣτΕ, να απονείμει δικαιοσύνη στοχοποιώντας μια δικαστική λειτουργία και μια συγκεκριμένη διαδικασία ως «σκοτεινή».

Κλείνοντας η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η ευθύνη της Ν.Δ. για την πρωτοφανή αμφισβήτηση των έργων της Ελληνικής Δικαιοσύνης είναι βαρύτατη».

Απαντώντας στον κ. Κουμουτσάκο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη Ν.Δ. ότι είναι άριστος συνήγορος της διαπλοκής.

Βαθιά ανησυχία εκφράζει το Ποτάμι

Τη «βαθιά του ανησυχία» για τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα μας εκφράζει το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη διακοπή της διάσκεψης της Ολομελείας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Όταν διακόπτεται η συνεδρίαση ενός ανώτατου δικαστηρίου της χώρας εν μέσω αντεγκλήσεων και καταγγελιών για προσπάθεια υπαγόρευσης αποφάσεων, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα», σχολιάζει το Ποτάμι.

Εκφράζει ακόμη την πεποίθηση ότι η πλειονότητα των δικαστών «θα ορθώσει το ανάστημά της σε κάθε προσπάθεια κυβερνητικής παρέμβασης στο έργο της και θα υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

«Η κυβέρνηση λειτουργεί με νοοτροπία καθεστώτος και η αντίσταση στα σχέδια της είναι πράξη δημοκρατίας», καταλήγει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή