Νέο «όχι» της Τουρκίας σε συμμετοχή Κούρδων στην επιχείρηση κατάληψης της Ράκα

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016 12:59
UPD:13:08
REUTERS/RODI SAID
A- A A+

Επίθεση για την ανακατάληψη της πόλης Ράκα της Συρίας, «πρωτεύουσας» του ισλαμικού χαλιφάτου το οποίο έχουν «ιδρύσει» οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους με τη συμμετοχή Κούρδων μαχητών θα πυροδοτούσε εθνοτική σύρραξη, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος, προειδοποιώντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση αυτή θα πρέπει να αποφύγει την πρόκληση περαιτέρω διχόνοιας.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι δυνάμεις των συριακών κουρδικών YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) δεν έχουν αποσυρθεί πλήρως από την συριακή πόλη Μανμπίτζ, δυτικά του Ευφράτη, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις τους.

Η Τουρκία θεωρεί ότι οι YPG αποτελούν εχθρική προς την Τουρκία δύναμη και ότι αποτελούν άμεση προέκταση του PKK, σε αντίθεση με την Ουάσινγκτον που θεωρεί την κουρδική πολιτοφυλακή πολύτιμο σύμμαχο στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η εκδίωξη των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους από την πόλη Αλ Μπαμπ είναι ένας από τους στόχους της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία. Ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι για να γίνει σωστά, η τουρκική επιχείρηση δεν πρέπει να γίνει με σπουδή και πρόσθεσε ότι είναι πιθανόν να διαρκέσει και χρόνια, εάν είναι αναγκαίο.

Αναφερόμενος στο θέμα του Φετουλάχ Γκιουλέν και απευθυνόμενος στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι δεν είναι αποδεκτό να αφεθεί σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Τουρκία και το Ισραήλ θα ανταλλάξουν πρεσβευτές εντός των προσεχών 10 ημερών, στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων, πρόσθεσε ο αξιωματούχος ο οποίος, αναφερόμενος στο θέμα της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας δήλωσε ότι η κατάργηση του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ε.Ε. δεν πρέπει να αναβληθεί για το επόμενο έτος, αλλά να διευθετηθεί σύντομα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή