Σρέντερ: Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας πρέπει να αρχίσουν εγκαίρως

Προϋπόθεση η υπογραφή του πρωτοκόλλου από την Αγκυρα
Τετάρτη, 04 Μαΐου 2005 13:03

A- A A+

«Η Ε.Ε. πρέπει να διασφαλίσει ότι οι διαπραγματεύσεις (με την Τουρκία) θα αρχίσουν στην ώρα τους», τόνισε σήμερα ο γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, από αποκλείοντας αλλαγή απόφασης όσον αφορά την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε..

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Σρέντερ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στην Αγκυρα τη δέσμευσή της να υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης με τα νέα κράτη-μέλη της Ε.Ε. (συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου), χωρίς το οποίο δεν μπορούν να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο γερμανός καγκελάριος επισήμανε ακόμη ότι η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται και να διευρύνει τα δικαιώματα των μη μουσουλμάνων. «Ενεργούσα πάντα υπέρ των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων. Η ελευθερία της θρησκείας είναι ευρωπαϊκή αρχή», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις καλές οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

Ο Ερντογάν εξέφρασε ωστόσο «τη βαθιά ανησυχία και τις προσδοκίες της κυβέρνησής του» από τη Γερμανία, οι βουλευτές της οποίας κάλεσαν στις 21 Απριλίου την Τουρκία να αντιμετωπίσει το παρελθόν της και τις σφαγές των Αρμενίων το 1915 επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιήσουν τη λέξη «γενοκτονία» την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η Αγκυρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή