Νέα «βέλη» Ν. Φίλη κατά Αμβρόσιου

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016 18:21
UPD:29/09/2016 09:08
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο κ. Φίλης στην δευτερολογία του, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την παιδεία, είπε ότι «ο Αμβρόσιος κυκλοφόρησε φυλλάδιο στην επαρχία του με φωτογραφία μου.

A- A A+

Επανήλθε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στην κριτική του για τον μητροπολίτη Αμβρόσιο, αλλά και για τη στάση της Εκκλησίας κατά την Κατοχή και τη χούντα. Κάλεσε μάλιστα την διοίκηση της Εκκλησίας να σχολιάσει την στάση του μητροπολίτη και να μην επικαλείται το δημοκρατικό δικαίωμα.

Ο κ. Φίλης στην δευτερολογία του, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την παιδεία, είπε ότι «ο Αμβρόσιος κυκλοφόρησε φυλλάδιο στην επαρχία του με φωτογραφία μου. Με αποκαλεί φίδι και έχει ένα γνωμικό -δεν ξέρω πού το βρήκε- ότι όλοι οι χοντροί είναι βλάκες. Τόσο προσβλητική επίθεση. Όχι απέναντι σε μένα. Απέναντι στους ανθρώπους που είναι υπέρβαροι. Προσβλητική επίθεση στους ανθρώπους με υπνική άπνοια. Μια αντιχριστιανική εκστρατεία προς το άτομο».

Υπενθύμισε ότι ο Αμβρόσιος χτύπησε τις καμπάνες στις εκκλησίες, ενέργεια που σηματοδοτεί προαναγγελία θανάτου. «Το επόμενο βήμα είναι το να μου σαπίσει το χέρι», είπε ο υπουργός Παιδείας και συνέχισε: «Ευτυχώς ο Θεός, μακρόθυμος, δεν ακούει τους Αμβρόσιους. Αλλά μπορεί κάποιος από τους λεβέντες, όπως αποκάλεσε ο Αμβρόσιος αυτούς της Χρυσής Αυγής, οργανωμένος ή ανοργάνωτος, εμφορούμενος από μίσος να θελήσει να υποκαταστήσει και τον Θεό. Δεν τον φοβάμαι, αλλά είναι θέμα δημοκρατικής τάξης να τοποθετηθεί η Εκκλησία».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ακόμη ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στην στάση της Εκκλησίας την Κατοχή και τη δικτατορία με αφορμή την αναφορά του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ότι ο παππούς του ήταν ιερέας, μέλος του ΕΑΜ και εκτελέστηκε από τους Ναζί το 1944. «Ό,τι είπα για τη στάση της Εκκλησίας δεν αφορά σε όλους. Ξεχωρίζω δύο προσωπικότητες. Η μία ήταν ο παπά Γιώργης Πηρουνάκης στην Ελευσίνα με το κήρυγμα που έκανε κάθε Κυριακή. Η δεύτερη προσωπικότητα ήταν ο πατήρ Τιμόθεος Λαγουδάκης. Ένας λεβέντης από την Κρήτη, διάκος ήταν, τον οποίο γνώρισα όταν έψελνα στον Άγιο Νικόλαο. Το βράδυ του Πολυτεχνείου χτύπησε τις καμπάνες. Ήταν όμως ελάχιστοι. Οι πολλοί ήταν συνεργασία. Αν δεν αρέσει αυτή η ιστορία ας ξαναγραφεί», υπογράμμισε ο κ. Φίλης.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή