Το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έφερε την ελευθερία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά σήμανε επίσης τη σοβιετική κατοχή, την προσάρτηση της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας και την κομμουνιστική δικτατορία, υπογραμμίζει ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους σε επιστολή του προς το λετονό ομόλογό του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ο αμερικανός πρόεδρος θα φθάσει την Παρασκευή στη Ρίγα για να συναντήσει τους ομολόγους του της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας, πριν συμμετάσχει στις τελετές της 60ης επετείου της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας που θα γίνουν στη Μόσχα.
Η Λετονία, η Εσθονία και η Λιθουανία προσαρτήθηκαν από τον ΕΣΣΔ μετά την υπογραφή του γερμανο-σοβιετικού συμφώνου μη επίθεσης Ρίμπεντροπ-Μολότοφ, τον Αύγουστο του 1939. Οταν η ναζιστική Γερμανία παραβίασε το σύμφωνο επιτιθέμενη στην ΕΣΣΔ, το 1941, οι τρεις χώρες κατελήφθησαν από τους Γερμανούς και μετά και πάλι από τους Σοβιετικούς στο τέλος του πολέμου και μέχρι το 1991.
Οι πρόεδροι της Εσθονίας και της Λιθουανίας έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν στις τελετές της Μόσχας. Μόνον η πρόεδρος της Λετονίας αποφάσισε να μεταβεί εκεί, υπογραμμίζοντας πάντως πως το κάνει για να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα πως ένα μέρος της Ευρώπης δεν βρήκε την ελευθερία του με το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γκίντερ Φερχόιγκεν δήλωσε τη Δευτέρα πως η Ρωσία πρέπει να αναγνωρίσει την παράνομη κατοχή των βαλτικών χωρών.
«Οταν συζητάνε σήμερα αν καταλάβαμε ή όχι (το έδαφος) κάποιου, θέλουμε να τους ρωτήσουμε: και τι θα είχατε απογίνει εσείς, αν δεν είχαμε σπάσει τη σπονδυλική στήλη του φασισμού;», δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ.