Nissan Navara EnGuard Concept: Απόλυτο όχημα διάσωσης

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016 17:51
UPD:17:51
A- A A+

Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]

Άκρως εντυπωσιακό. Και ποιος δεν θα το ήθελε; Η Nissan παρουσίασε στην έκθεση επαγγελματικών οχημάτων στο Ανόβερο μια πρωτότυπη εκδοχή του βραβευμένου pick-up της φίρμας, με την κωδική ονομασία Navara EnGuard Concept. Το συγκεκριμένο πρωτότυπο είναι ένα σκληροτράχηλο παντός εδάφους pick-up, σχεδιασμένο να λειτουργεί ως όχημα διάσωσης στα πιο σκληρά και δύσβατα σημεία του πλανήτη.

Βασισμένο στην έκδοση Double Cab Techna του Nissan Navara, κατόχου του βραβείου του διεθνούς Pick-up για το 2016, το Navara EnGuard Concept διαθέτει πολλά εξειδικευμένα στοιχεία σχεδιασμού αλλά και αναβαθμισμένη απόδοση. Επιπλέον, είναι εφοδιασμένο με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, κατάλληλο για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου ενός προηγμένου drone που τροφοδοτεί το πλήρωμά του με ζωτικής σημασίας πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που καλείται να αντιμετωπίσει.

Το συγκεκριμένο πρωτότυπο σηματοδοτεί για τη Nissan και την παγκόσμια πρεμιέρα ενός πρωτότυπου φορητού πακέτου μπαταριών, που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από τη φίρμα με βάση την τεχνογνωσία από τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα LEAF και e-NV200. Σε κανονικές συνθήκες οι συστοιχίες των μπαταριών είναι συνεχώς σε κατάσταση φόρτισης, αντλώντας ενέργεια από τον 2,3 λίτρων diesel twin-turbo κινητήρα των 190 ίππων, η οποία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, εφόσον απαιτηθεί.

Κάθε συστοιχία έχει απόδοση 2kW και χρησιμοποιεί επτά μονάδες μπαταριών, που βρίσκονται σε ένα στεγανό περίβλημα από αλουμίνιο. Δύο πρίζες φόρτισης και πέντε πρίζες παροχής είναι ενσωματωμένες σε κάθε συστοιχία, η οποία διαθέτει ειδικές υποδοχές στα άκρα, προκειμένου να είναι εύκολη η μεταφορά της. Σε μια επιχείρηση διάσωσης οι μπαταρίες αυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη λειτουργία ειδικών εργαλείων κοπής ή και για την ανύψωση βαρέως εξοπλισμού, με τη λειτουργία τους να έχει σχεδιαστεί ειδικά για να παρέχει μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση αντί της γεννήτριας βενζίνης.

Εκτός των συγκεκριμένων συστοιχιών μπαταριών, στον υπόλοιπο χώρο φόρτωσης του Navara EnGuard Concept υπάρχουν δύο συρόμενα συρτάρια από fiberglass. Το ρηχό πάνω συρτάρι περιέχει ελαφριά αντικείμενα, όπως συσκευές ραδιοεπικοινωνίας, σχοινιά και ένα τσεκούρι. Το κάτω συρτάρι είναι βαθύτερο και στενότερο και χρησιμεύει για την αποθήκευση μεγαλύτερων αντικειμένων, όπως φιάλες οξυγόνου, συσκευές ανάνηψης, σωσίβια και ναυαγοσωστικά βοηθήματα. «Κλειδί» στον επιχειρησιακό ρόλο του οχήματος αποτελεί ένα drone DJI Phantom 4, με ανώτατο όριο πτήσης στα 6.000 μέτρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή