Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται να δικαστούν τέσσερις από τους πέντε αρχικά κατηγορουμένους υπευθύνους της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Αλληλεγγύη» (περίοδος 2005-2006) για την υπόθεση με τις ημιτελείς ή απραγματοποίητες «δράσεις» ΜΚΟ, που φέρεται να είχε λάβει κονδύλια ύψους 5,6 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, παραπέμπονται να δικαστούν οι άλλ ο στενός συνεργάτης του μακαριστού Χριστόδουλου και διαχειριστής της ΜΚΟ, η πρώην επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και οι πρώην Εκκλησιαστικοί Οικονομικοί Επιθεωρητές της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά περίσταση για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50), της συνέργειας σε αυτή, της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης. Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσεται ο πέμπτος κατηγορούμενος της υπόθεσης, που βαρυνόταν με το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, η ΜΚΟ έλαβε ποσό 5,6 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή του ποσού των 7 εκατ. ευρώ για την αποστολή έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ. Η αποστολή αφορούσε τη διανομή 2.650.000 κιλών κατεψυγμένων κοτόπουλων και η διάρκεια υλοποίησης του έργου συμφωνήθηκε σε έξι μήνες -από τον Σεπτέμβριο του 2006 έως και τον Μάρτιο του 2007. Τελικώς, αγοράστηκαν από την ΜΚΟ μόνο 371.093 κιλά κατεψυγμένων πουλερικών, τα οποία αποθηκεύτηκαν σε ψυγεία στον Ρέντη, αλλά κατόπιν ελέγχου από την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Πειραιά, ολόκληρη η ποσότητα κρίθηκε «ακατάλληλη για κατανάλωση και βρώση». Τελικά, η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΞ προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης με την ΜΚΟ τον Ιούνιο του 2007, ζητώντας την επιστροφή εντός 30 ημερών και εντόκως, του ποσού των 5,6 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, η ΜΚΟ φέρεται να επέστρεψε μόνο 500.000 ευρώ, με τα υπόλοιπα χρήματα να έχουν κάνει «φτερά», με τον εισαγγελέα στην πρότασή του να «δείχνει» ως υπεύθυνο της υπεξαίρεσης τον διαχειριστή της ΜΚΟ.