Προσγείωση στην ελληνική πραγματικότητα για τον Πρωθυπουργό

Τα προβλήματα, η σύσκεψη της Δευτέρας και οι εντολές για τη συνέχεια
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016 10:53
UPD:11:32
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με άδεια βαλίτσα επέστρεψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Βιέννη και τη «μίνι» σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό -αν εξαιρέσει κανείς τα καλά λόγια του Αυστριακού καγκελάριου για τη χώρα μας- αφού για μία ακόμη φορά οι Ευρωπαίοι απλά κατέγραψαν τις διαφωνίες τους.

Επί της ουσίας η αύξηση στα νησιά του αριθμού των Ευρωπαίων ειδικών για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου, η ενεργοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης και οι συμφωνίες με τρίτες χώρες για την επιστροφή μεταναστών παραμένουν ζητούμενο για την Ελλάδα.

Αυξάνονται οι πονοκέφαλοι στο εσωτερικό

Την ίδια ώρα οι πονοκέφαλοι για το Μέγαρο Μαξίμου αυξάνονται στο εσωτερικό. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα (χθες Σάββατο) ο κ. Τσίπρας προετοιμάζεται για την αυριανή σύσκεψη στο Μαξίμου, κατά την οποία θα επιχειρήσει να βρει λύσεις και απαντήσεις:

Στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, αφού αύριο Καλογρίτσας και ΑΝΤ1 θα πρέπει να καταθέσουν και αυτοί την πρώτη δόση, ενώ την Παρασκευή συνεδριάζει και το ΣτΕ για να κρίνει τη συνταγματικότητα της όλης διαδικασίας.  

Την ίδια ώρα η ΝΔ έχει «σηκώσει» το θέμα όσο πιο ψηλά γίνεται. Η κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για το «τεράστιο σκάνδαλο» -όπως λένε στη ΝΔ- του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών την περασμένη Παρασκευή φανερώνει τις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο λεγόμενο «κοινωνικό μέτωπο», αφού τη Δευτέρα εισάγεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Πέρα από τη μεταφορά των έξι ΔΕΚΟ (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ και ΕΛΒΟ) στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, περιλαμβάνει και ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας, που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων (π.χ. ΟΓΑ). Το ν/σ αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Τρίτη.

Στο θέμα της «κόντρας» του υπουργείου Παιδείας με την ηγεσία της Εκκλησίας για τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά, στον Real FM, του υπουργού Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, ότι οι ΑΝΕΛ «είμαστε απόλυτα δίπλα στο πλευρό της Εκκλησίας. Πιστεύουμε στο αδιαίρετο του Κράτους - Εκκλησίας και όχι μόνο αυτό, αλλά καταγράφω με πολύ προσοχή το τι λέει ο Αρχιεπίσκοπος, στο ότι η Εκκλησία είναι η υπόθεση του λαού και όχι ενός υπουργού».

Από την προσοχή των συνεργατών του Πρωθυπουργού δεν διέφυγε και το κείμενο της «Αυγής», ο συντάκτης του οποίου άφηνε σαφέστατες αιχμές κατά «λαλίστατων» υπουργών που «έπαθαν αφωνία» στο θέμα των αλλαγών στο μάθημα των θρησκευτικών. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο για δημοσίευμα που «φωτογράφιζε» τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουπλή προσθέτοντας νερό στον μύλο της γνωστής κόντρας Πασοκογενών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανάλογους χειρισμούς και άμεσες απαντήσεις απαιτεί από τον κ. Τσιπρα και η εκτός ορίων πλέον κόντρα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα.

Εντός αυτού του κλίματος το ΔΝΤ με την ετήσια έκθεσή του για την Ελλάδα, επανέλαβε και τις γνωστές, «μαξιμαλιστικές» κατά την κυβέρνηση, αξιώσεις του για νέες περικοπές στις συντάξεις.  

Πώς απαντά το Μαξίμου στις προκλήσεις

Από αύριο κυβερνητικά στελέχη με εντολή και του κ. Τσίπρα θα περάσουν στην αντεπίθεση για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Είναι ένα θέμα, λένε, «που δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω». Στόχος είναι να καταδειχθεί «η απόλυτη ταύτιση της ΝΔ με τους νυν καναλάρχες» αλλά και ότι για πρώτη φορά «μπήκαν χρήματα στα ταμεία του κράτους για τη χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων».

Στο θέμα της «κόντρας» της εκκλησίας με το υπουργείο Παιδείας συνεργάτης του κ. Τσίπρα σημειώνει ότι οι αλλαγές είναι «επιβεβλημένες για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος» ωστόσο όπως αναφέρει «θα γίνουν συστάσεις ώστε να αποφευχθούν δηλώσεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά».

Πολιτικά το Μαξίμου θα επιδιώξει να ολοκληρώσει και τη δεύτερη αξιολόγηση εντός των χρονοδιαγραμμάτων, ώστε αμέσως μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε έναν σαρωτικό ανασχηματισμό αφενός για να διορθώσει τα κακώς κείμενα μέσα στην κυβέρνηση αφετέρου για να σηματοδοτήσει το πέρασμα στη «νέα εποχή». 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή