Για τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. εναπόκειται στη Ρωσία να περισώσει την εκεχειρία

Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016 07:19
UPD:15:38
REUTERS/ABDALRHMAN ISMAIL

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι στο Χαλέπι δεν έχουν τρεχούμενο νερό αφότου η πολεμική αεροπορία του συριακού καθεστώτος βομβάρδισε ένα αντλιοστάσιο και οι αντάρτες έκλεισαν ένα άλλο σε αντίποινα.

A- A A+

Πρωτοβουλίες της Ρωσίας ζητούν ΗΠΑ και Ε.Ε., προκειμένου να τεθεί ξανά σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

«Εναπόκειται στη Ρωσία να αποδείξει ότι είναι διατεθειμένη και ότι είναι ικανή να λάβει έκτακτα μέτρα για να σώσει τις διπλωματικές προσπάθειες» με σκοπό να αποκατασταθεί μια εκεχειρία στη Συρία, αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφεται από τους ΥΠΕΞ της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και τις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει σήμερα προκειμένου να συζητήσει για την κλιμάκωση της βίας στο Χαλέπι.

Η συνεδρίαση του Σ.Α., τη σύγκληση του οποίου ζήτησαν κατεπειγόντως η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ, αναμένεται να αρχίσει στις 11:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας).

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν δήλωσε χθες «συγκλονισμένος» εξαιτίας της «τρομακτικής στρατιωτικής κλιμάκωσης» στο Χαλέπι.

Από την πλευρά τους η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο αρμόδιος επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης τόνισαν ότι «τα δεινά που υφίστανται αδιακρίτως αθώοι πολίτες (...) αποτελούν μια απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Καταδίκασαν τα πυρά του πυροβολικού και τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι, καθώς και την «εσκεμμένη επίθεση» εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια την περασμένη εβδομάδα και την «εσκεμμένη διακοπή της υδροδότησης για την πλειονότητα των αμάχων που βρίσκονται ακόμη μέσα στην πόλη».

Η επίθεση εναντίον της αυτοκινητοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, τη Δευτέρα, κοντά στο Χαλέπι, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 20 άμαχοι.

Οι ΗΠΑ κατήγγειλαν ότι η αυτοκινητοπομπή αυτή επλήγη από την πολεμική αεροπορία της Συρίας ή της Ρωσίας, που υποστηρίζει τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Ρωσία αντιθέτως αμφισβήτησε ότι η πολύνεκρη επίθεση εναντίον της αυτοκινητοπομπής έγινε από αέρος και διέψευσε ότι ενεπλάκη στο επεισόδιο η δική της πολεμική αεροπορία ή αυτή της Συρίας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι στο Χαλέπι δεν έχουν τρεχούμενο νερό αφότου η πολεμική αεροπορία του συριακού καθεστώτος βομβάρδισε ένα αντλιοστάσιο και οι αντάρτες έκλεισαν ένα άλλο σε αντίποινα.

Το Χαλέπι, η μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Συρίας, είναι κομμένο στα δύο από το 2012. Οι αντάρτες ελέγχουν τις ανατολικές συνοικίες της και οι κυβερνητικές δυνάμεις τις δυτικές.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή