Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Στο πλευρό της Apple στέκονται κολοσσοί των ΗΠΑ. Η αλληλεγγύη που επιδεικνύουν δεν προκαλεί εντύπωση, καθώς στους κόλπους των πολυεθνικών πλανώνται τα ερωτήματα «Μετά την Αpple ποια», «Μετά την Ε.Ε. ποιος». Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι το αναποδογύρισμα της κατασκευής.
Δεν ήταν Επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου που είχε αποκαλύψει για πρώτη φορά το 2013 πώς γίνεται η «δημιουργική λογιστική» της Apple, πώς από τις ΗΠΑ τα χρήματα μεταφέρονται στο εξωτερικό μέσω θυγατρικών εταιρειών, οι κυριότερες εκ των οποίων εδρεύουν στην Ιρλανδία; Γιατί διαμαρτύρονται τότε οι ΗΠΑ για την απόφαση της Κομισιόν;
Τι έκανε το Κογκρέσο από το 2013, εκτός από το να αφήνεται στο λόμπινγκ που διαπραγματεύεται έκτακτες μειώσεις στη φορολογία για να επαναπατρίσουν χρήματα;
Σύμφωνα με περσινή έρευνα, οι 500 μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε λογιστική μεταφορά 2,1 τρισ. δολαρίων εκτός συνόρων, ποσό που αντιστοιχεί με ολόκληρο το ΑΕΠ της Ιταλίας. Μόνο η Apple έχει μεταφέρει τα τελευταία χρόνια εκτός ΗΠΑ 181,1 δισ. δολάρια, υπολογίζει η ΜΚΟ Center for Tax Justice and US Public Interest Research Group Education Fund. Εάν τα χρήματα είχαν παραμείνει στις ΗΠΑ, θα έπρεπε να καταβάλει φόρο περί τα 60 δισ., καθότι δεν τον λες και χαμηλό το φορολογικό συντελεστή του 35%.
Πέρυσι, οι υπουργοί Οικονομικών των G20 τα μιλήσανε, τα συμφωνήσανε να κλείσουν τα «παραθυράκια».
Στις αρχές του Σεπτεμβρίου, όταν επανήλθαν οι G20, σε μια έμμεση αναφορά στο πρόστιμο κατά της Apple, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα κινηθούμε σε συνεργασία με άλλες χώρες, γιατί, όταν μια χώρα δρα μονομερώς, δεν θίγεται μόνον μια αμερικανική εταιρεία, αλλά και η δυνατότητά μας να συλλέξουμε τους φόρους από την εταιρεία αυτή».
Αυτό είναι. Θεωρητικά, το πρόστιμο αφαιρείται από τη δεξαμενή των κεφαλαίων, που θα μπορούσαν να φορολογηθούν στις ΗΠΑ. Θεωρητικά και δυνητικά, γιατί στην εφαρμογή, πόσο μάλλον σε προεκλογική περίοδο, δεν βλέπω και καμιά σπουδή.