ΟΗΕ: Πρώτη συνεδρίαση, υπό την Ελλάδα, της Επιτροπής για το Σουδάν

Δευτέρα, 09 Μαΐου 2005 14:50
A- A A+

Η Επιτροπή Κυρώσεων για το Σουδάν, στην οποία προεδρεύει η Ελλάδα http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/05/04/1039628.htm , συνεδρίασε για πρώτη φορά, και εξέτασε τρόπους για την εφαρμογή του σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ανακοίνωση Τύπου του προεδρεύοντος της Επιτροπής, μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβη Αδαμάντιου Βασιλάκη, σημειώνεται η εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας προς τη επιτροπή, σύμφωνα με το ψήφισμα 1591 του 2005.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν οι αναφορές του ψηφίσματος και η παρακολούθηση της εφαρμογής:

1) του επιβληθέντος από τον Ιούλιο του 2004 εμπάργκο όπλων στην περιοχή του Σουδάν και

2) των κυρώσεων, όπως απαγόρευση μετακινήσεων και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε βάρος προσώπων, που παρακωλύουν την ειρηνευτική διαδικασία, απειλούν τη σταθερότητα στην περιοχή, προβαίνουν σε βιαιοπραγίες υπονομεύοντας τη διεθνή έννομη τάξη, παραβιάζουν το εμπάργκο ή ευθύνονται για την διενέργεια απαγορευμένων στρατιωτικών πτήσεων επιθετικού χαρακτήρα στην περιοχή.

Επίσης, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης τα μέλη της επιτροπής ασχολήθηκαν με ζητήματα οργανωτικού χαρακτήρα και μελέτησαν τα βήματα, τα οποία θα ακολουθηθούν ώστε να ολοκληρώσουν με επιτυχία το έργο τους.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή