Κυπριακό - Κριτική Μητσοτάκη στη στάση της Λευκωσίας

Γ. Παπανδρέου: «Το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν να μη γίνει συγχωροχάρτι της εισβολής»
Δευτέρα, 09 Μαΐου 2005 14:53
A- A A+

Κριτική στη στάση της κυπριακής κυβέρνησης να μην γνωστοποιεί τις αλλαγές που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν, άσκησε σήμερα ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως η στάση κατά την οποία «τις θέσεις μου τις κρατάω μυστικές» και δεν προτείνω στις διαπραγματεύσεις, δεν έχει λογική.

Σε εκδήλωση για την έκδοση του βιβλίου του πρώην προέδρου της Κύπρου Γιώργου Βασιλείου με τίτλο «Κύπρος-Ευρωπαϊκή Ένωση» (εκδόσεις Καστανιώτη), ο πρώην πρωθυπουργός παρατήρησε πως «η θέση αυτή σημαίνει πως κάποιος δεν προτείνει είτε επειδή κάτι που έχει να πει είναι μαξιμαλισμός, είτε γιατί φοβάται πως αυτά που θα πει θα γίνουν αποδεκτά και θα λυθεί το Κυπριακό, πράγμα το οποίο είναι ένα εθνικό όνειρο και ελπίζω να το προλάβουμε και εμείς οι παλιοί».

Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, επισήμανε πως «η ένταξη της Κύπρου είναι μια ευρωπαϊκή επιτυχία, καθώς μετά από την ένταξη δημιουργήθηκε ένα νέο πλαίσιο εντός του οποίου κατέρρευσε η πράσινη γραμμή», υπενθυμίζοντας ότι η ένταξη της Κύπρου ήταν αποτέλεσμα της στρατηγικής του Ελσίνκι.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ευχή το δημοψήφισμα που έγινε πέρυσι για το σχέδιο Ανάν «να μη γίνει συγχωροχάρτι της εισβολής και να μην λάβουν καθεστώς Ταϊβάν τα κατεχόμενα», και την πεποίθηση ότι «η δυναμική των πραγμάτων δεν θα αφήσει το Κυπριακό στο ράφι». «Η τελική κατάληξη εξαρτάται όμως από τη συμβολή μας. Και γι'αυτό πρέπει διαρκώς να παίρνουμε πρωτοβουλίες», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβασή του αναγνώρισε πως η διαδικασία για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. «είχε σωστή στόχευση (…) σε μια πανεθνική προσπάθεια (πλην του ΚΚΕ συμπεριλαμβανομένου του ΑΚΕΛ) και με τη συστηματική υποστήριξη των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο σχέδιο Ανάν «δεν ήταν το τέλος του κόσμου» μολονότι όπως είπε, κατά την εκτίμησή του, «ήταν λάθος και της κυβέρνησης και του λαού, ο οποίος δικαιούται να κάνει και λάθη». «Ομως είναι ένα γεγονός τετελεσμένο που η δημοκρατική μας συνείδηση επιβάλλει να αποδεχθούμε. Το Κυπριακό όμως θα ανακινηθεί και εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για διάλογο», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή