Η άνοιξη της Ευρώπης

Δευτέρα, 09 Μαΐου 2005 18:00

A- A A+

Ο Μάιος είναι σημαδιακός μήνας για την Ευρώπη, για την ακρίβεια η 9η Μαϊου.

Τη νύκτα της 8ης προς την 9η Μαΐου 1945 οι γερμανοί στρατηγοί (ο αρχιναύαρχος Καρλ Ντένιτζ και ο αρχιστράτηγος της Βέρμαχτ, Βίλχελμ Κάιτελ) υπέγραφαν τα έγγραφα της άνευ όρων συνθηκολόγησης, σηματοδοτώντας το τέλος του B' Παγκοσμίου Πολέμου.

Πέντε χρόνια αργότερα, την 9η Μαΐου 1950, από τις στάχτες του πολέμου ξεπήδησε μία αχτίδα φωτός. Η ελπίδα και παράλληλα η κραυγή «ποτέ πια» αποκτούσε τη δική της ουσία, το δικό της όραμα: το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης.

O Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Robert Schuman, πρότεινε με μια εντυπωσιακή ομιλία στην αίθουσα του Ωρολογίου στο Παρίσι να τεθεί το σύνολο της γαλλογερμανικής παραγωγής άνθρακα και χάλυβα, δηλαδή, του τομέα ο οποίος, την εποχή εκείνη, ήταν η βάση όλης της στρατιωτικής δύναμης, κάτω από μια κοινή Ανώτατη Αρχή, με μια οργάνωση ανοιχτή στη συμμετοχή των άλλων χωρών της Ευρώπης.

«Ετσι θα πραγματοποιηθεί απλά και γρήγορα η συγχώνευση των συμφερόντων που είναι αναγκαία για την εγκαθίδρυση μιας οικονομικής κοινότητας και θα εισαχθεί το "ένζυμο" μιας ευρύτερης και βαθύτερης κοινότητας μεταξύ των χωρών που για μεγάλο διάστημα τις χώριζαν αιματηρές διενέξεις...», κατέληγε ο οραματιστής Schuman, που πίστευε ότι «η παγκόσμια ειρήνη δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί χωρίς δημιουργικές προσπάθειες ανάλογες των κινδύνων που την απειλούν».

Τα 60 χρόνια από τη λήξη του μεγαλύτερου πολέμου που γνώρισε η Ευρώπη και η ανθρωπότητα, τα 60 χρόνια ειρήνης, και τα 55 χρόνια από τη γένεση της οντότητας που εξελίχθηκε στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν είναι αποτέλεσμα μιας αυτόματης και αυτονόητης διαδικασίας. Είναι αποτέλεσμα μιας επανάστασης συνεννόησης και συνεργασίας, που δεν ήταν ποτέ μια ευθύγραμμη και χωρίς εμπόδια πορεία.

H άνευ προηγουμένου στην ευρωπαϊκή ιστορία περίοδος ειρήνης και σταθερότητας, αν και τεράστιο επίτευγμα, δεν έχει ακόμη προσδώσει στην Ενωμένη Ευρώπη τον ρόλο του ισχυρού πόλου στη διεθνή σκηνή για την εξισορρόπηση της αμερικανικής ισχύος. Αυτό το πολυεθνικό σύνολο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Θα το πετύχει;

Υ.Γ. Φέτος το Μάιο η Ευρώπη γιορτάζει και την πρώτη επέτειο από την πέμπτη διεύρυνσή της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή