Ανήλικες συμπεριφορές ενηλίκων στο «Νηπιαγωγείο» του Υπερεγώ

Το νέο έργο της ομάδας χορού «Αμάλγαμα» στον χώρο Μπανγκλαντές
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016 09:10
A- A A+

Με τα εκφραστικά εργαλεία της κίνησης και του λόγου να «συνομιλούν» μεταξύ τους, δημιουργώντας μια τρίτη γλώσσα που αφετηρία και μήτρα της έχει το σώμα, το νέο έργο της ομάδας χορού «Αμάλγαμα» της Μαρίας Γοργία, με τίτλο «Νηπιαγωγείο», ερευνά και εμπνέεται  από τη θεματική τού «Ενήλικας - Παιδί».

Η διαδραστική αυτή παράσταση παρουσιάζεται στον χώρο Μπανγκλαντές, για 12 μόνο βραδιές, από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 16 Οκτωβρίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στις 9.15 μ.μ., με είσοδο ελεύθερη με προαιρετική οικονομική συνεισφορά (απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση).

Εμπνευσμένο από ψυχαναλυτικές και κοινωνικοπολιτικές προσεγγίσεις

Εμπνευσμένο εν μέρει από τη ρητορική της Alice Miller στο έργο «Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας», από το «Η κουλτούρα του ναρκισσισμού» του Κρίστοφερ Λας, το «Νάρκισσος ή ο εραστής του εαυτού του» του Ζαν Ζακ Ρουσσώ, αλλά και από άλλες ψυχαναλυτικές και κοινωνικοπολιτικές προσεγγίσεις, το «Νηπιαγωγείο» είναι ένα έργο που στοχεύει στην αφύπνιση διαχρονικών ερωτημάτων σε ό,τι αφορά στην πάλη του Εαυτού με το Εγώ του, του Υποκειμένου με τον Άλλον, να προβληματίσει σε σχέση με τους τραυματισμένους ενήλικες, που, με τη σειρά τους, τραυματίζουν τους ανήλικους της επόμενης γενιάς, την πιθανή αντιστοιχία «ανηλικίωσης» στις ευρύτερες κοινωνικές σχέσεις και ομάδες, αλλά και στην πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα της εποχής της κρίσης και των πρεκάριων, της νέας αυτής τάξης που διαμορφώνεται παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια.

Στο στάδιο της μη πλήρους ανάληψης ευθυνών

Η ομάδα «Αμάλγαμα» στοχεύει στη δημιουργία σύγχρονων έργων, που βασίζονται στη συνδιαλλαγή με άλλες μορφές τέχνης και παρουσιάζουν έναν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, με έντονο το στοιχείο του κοινωνικού και αισθητικού προβληματισμού πάνω στη θέση της τέχνης με τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα και τα όρια ανάμεσα στη φόρμα και την ιδεολογία.

Στο «Νηπιαγωγείο», η θεματική «Ενήλικας - Παιδί» αφορά στον ενήλικα που εμφανίζει ανήλικες συμπεριφορές και υποκινείται από ψυχικούς μηχανισμούς, που απαντώνται στα πρώτα χρόνια της ζωής, εκείνα της νηπιακής ηλικίας. Το Υπερεγώ του ανήλικου ενήλικα δεν είναι παρά η άλλη εκδοχή του παιδικού ναρκισσισμού. Αν, κατά την ενηλικίωση, ο άνθρωπος αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη του εαυτού του, ο ενήλικας - παιδί, ανεξαρτήτου ηλικίας, παραμένει στο στάδιο της μη πλήρους ανάληψης ευθυνών, της εξάρτησης από άλλα άτομα και καταστάσεις.

Σε έναν χώρο που πότε μοιάζει με τραπεζαρία - αίθουσα μνημόσυνου, πότε με αίθουσα διάσκεψης της συνόδου κορυφής, και πότε με νηπιαγωγείο, οι ενήλικες - παιδιά κινούνται και μιλούν άλλοτε ως μόνοι performers και άλλοτε σε διάδραση με το κοινό, το οποίο, σε κάποιες σκηνές του έργου, συνευρίσκεται στον ίδιο χώρο δράσης με τους performers.

Πολλά μοιάζουν να συγχωνεύονται στο «Νηπιαγωγείο» και τα όρια συνεχώς παραβιάζονται, καθώς οι ανήλικοι - ενήλικες παλιμπαιδίζουν και παλινδρομούν ανάμεσα στη φαντασίωση και την πραγματικότητα, στη θολή εικόνα του εαυτού τους και των άλλων, στο παιχνίδι και τη σοβαροφάνεια, στο υπερτροφικό Εγώ τους και την αυτιστική τους σχέση με τα Εγώ των άλλων.

Ταυτότητα παράστασης

Σύλληψη - χορογραφία - σκηνοθεσία - σκηνογραφία: Μαρία Γοργία, κείμενα: Όσκαρ Ουάιλντ - Μαρία Γοργία, βοηθός χορογράφου: Μυρτώ Δελημιχάλη, φωτογραφία: Αγγελική Σβορώνου - Γιάννης Μισουρίδης, παραγωγή: ομάδα χορού «Αμάλγαμα». Ερμηνεία: Σάνια Στριμπάκου, Τίμος Ζέχας, Μυρτώ Δελημιχάλη, Μαρία Γοργία.

Πληροφορίες

Μπανγκλαντές: Χαλκοκονδύλη 35 - Αθήνα. Ο χώρος υποδέχεται αυστηρά έως 35 άτομα. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 6944 686991.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς