Διευκρινιστική δήλωση Θ. Πελεγρίνη για αναφορά του στο Ολοκαύτωμα

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016 14:04
UPD:14:07
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Πελεγρίνης διευκρινίζει ότι εκ παραδρομής χρησιμοποίησε τη λέξη «οικειοποίηση», αντί της λέξης «ανάδειξη», ενώ κάνει λόγο για «κακόβουλα δημοσιεύματα» που διαστρεβλώνουν την αναφορά του.

A- A A+

Σε διευκρινιστική δήλωση προέβη ο υφυπουργός Παιδείας, Θ. Πελεγρίνης, μετά από αντιδράσεις που προκάλεσε αναφορά του περί «οικειοποίησης» του Ολοκαυτώματος από τους Εβραίους, στο πλαίσιο ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Πέμπτη.

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Πελεγρίνης διευκρινίζει ότι εκ παραδρομής χρησιμοποίησε τη λέξη «οικειοποίηση», αντί της λέξης «ανάδειξη», ενώ κάνει λόγο για «κακόβουλα δημοσιεύματα» που διαστρεβλώνουν την αναφορά του.

«Εξ αφορμής κακόβουλων δημοσιευμάτων, στα οποία διαστρεβλώθηκε η αναφορά μου στον εβραϊκό λαό κατά την ομιλία μου στην ολομέλεια της Βουλής στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, δηλώνω κατηγορηματικά ότι στην συγκεκριμένη περικοπή της ομιλίας μου, εξέφρασα τον σεβασμό και την συμπάθεια μου προς τον εβραϊκό λαό για τις διώξεις που υπέστη από τους ναζί, όπως κάθε αμερόληπτος αναγνώστης μπορεί να διαπιστώσει αν ανατρέξει στο ίδιο το κείμενο μου», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Πελεγρίνης, προσθέτοντας: «Η εκ παραδρομής χρήση της λέξης ‘οικειοποίηση’, αντί της λέξης ‘ανάδειξη’, δεν αλλοιώνει το νόημα των όσων υποστήριξα από το βήμα της Βουλής».

Είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του Ποταμιού που ζητούσαν την αποπομπή του κ. Πελεγρίνη.

«Ο κ. Πελεγρίνης εξέφρασε από το βήμα της Βουλής  έναν απροκάλυπτο αντισημιτισμό μιλώντας για οικειοποίηση της έννοιας του Ολοκαυτώματος από τους Εβραίους.  Χωρίς δισταγμό προσέβαλε τους Έλληνες Εβραίους διαχωρίζοντας τους από τον εθνικό κορμό. Προχώρησε ακόμα περισσότερο προτείνοντας την οικειοποίηση από τη χώρα μας της έννοιας της καταστροφής έτσι ώστε η χώρα να κερδίσει συμπάθεια και χρήμα», ανέφερε το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι «η αποπομπή του κ. Πελεγρίνη και η έκφραση συγγνώμης σε όσους προσέβαλε από τη μεριά της κυβέρνησης είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει».

«Να θυμίσουμε στον κ. υφυπουργό ότι οι Εβραίοι της Ευρώπης εξολοθρεύθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα. Εκατομμύρια πέθαναν στα κρεματόρια. Δεν έκαναν δικό τους το Ολοκαύτωμα (αυτό σημαίνει το ρήμα οικειοποιούμαι). Η ιστορική μνήμη δεν είναι ερασιτεχνική θεατρική παράσταση, ούτε παιχνίδι λέξεων», σχολίασε από την πλευρά του το Ποτάμι.

«Οι δηλώσεις του είναι ένα βήμα πριν από το νεγκασιονισμό, την άρνηση του Ολοκαυτώματος, που αποτελεί αγώνα ζωής για τους ακροδεξιούς όλων των εποχών και όλου του κόσμου», πρόσθεσε το κόμμα, σημειώνοντας πως «αν έχει λίγο φιλότιμο ο κ. Πελεγρίνης» θα πρέπει «να ζητήσει συγγνώμη και μετά να παραιτηθεί».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή