Με «βαριά» ατζέντα ο Αλεξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στη Νέα Υόρκη

Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016 15:32
UPD:15:35
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το μεσημέρι της Τρίτης -ώρα Νέας Υόρκης- ο κ. Τσίπρας θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι μαζί με όλους τους ξένους ηγέτες στη σύνοδο των Ηγετών για το Προσφυγικό, υπό τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. 

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

«Βαριά» είναι η ατζέντα των θεμάτων που μεταφέρει σήμερα μαζί του στις ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Θέματα που από την εξέλιξή τους θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η ελληνική πλευρά επενδύει πολλά στην πίεση που μπορεί να ασκήσει η αμερικανική κυβέρνηση -σε συνδυασμό με την αντίστοιχη πίεση του ΔΝΤ- στο Βερολίνο, κάτι που φάνηκε και από το ταξίδι του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, στη Νέα Υόρκη που λειτούργησε ως προπομπός της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα.

Για τον σκοπό αυτό ο κ. Παππάς συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον, με τον Υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Nathan Sheets και τον σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα για θέματα διεθνούς οικονομίας, κ. Adewale Adeyemo.

Αμέσως μετά τις συναντήσεις αυτές, ο κ. Παππάς δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει διατυπώσει εδώ και καιρό τη θέση ότι η εξυπηρέτηση του χρέους δεν πρέπει να γίνεται με όρους που υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι το ύψος των απαιτούμενων πλεονασμάτων πρέπει να είναι αισθητά μικρότερο από αυτά των προηγούμενων προγραμμάτων».

Οι επαφές Τσίπρα στη Νέα Υόρκη

Το μεσημέρι της Τρίτης -ώρα Νέας Υόρκης- ο κ. Τσίπρας θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι μαζί με όλους τους ξένους ηγέτες στη σύνοδο των Ηγετών για το Προσφυγικό, υπό τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Εκεί θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για το προσφυγικό, τις προκλήσεις και τις ανάγκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Το μεσημέρι της επόμενης ημέρας ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και σε αυτήν τη συνάντηση όπως είναι φυσικό θα κυριαρχήσει το προσφυγικό. Τέλος το απόγευμα της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Μπαν Κι-μουν.

Στο περιθώριο αυτών των επίσημων συναντήσεων -χωρίς να αποκλείεται να προστεθούν εμβόλιμα συναντήσεις για τις οποίες προσπαθεί να κλείσει το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού- ο κ. Τσίπρας θα έχει τη δυνατότητα να ανταλλάξει απόψεις με ξένους ηγέτες και κυρίως να μεταφέρει, όπως σημειώνει συνεργάτης του, τη θέση της Αθήνας ότι η ελάφρυνση του χρέους συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία του περασμένου Μαΐου και δεν μπορεί να συναρτάται με τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό άλλων κρατών-μελών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή