Στη Βουλή η δικογραφία για τα πυροβόλα ZUZANA

Τρίτη, 10 Μαΐου 2005 15:01
A- A A+

Διαβιβάσθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή η ποινική δικογραφία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτη Αθανασίου που αφορά στη νομιμότητα της σύμβασης προμήθειας 12 τροχοφόρων οβιδοβόλων ZUZANA, μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Aμυνας και της σλοβακικής εταιρείας KERAMETAL COMPANY LTD, καθόσον κατά την κρίση του εισαγγελέα «προκύπτουν στοιχεία τα οποία έχουν σχέση με ενδεχόμενη ποινική ευθύνη υπουργού».

Οπως προκύπτει από την εισαγγελική έρευνα το κόστος της προμήθειας ανήλθε σε 20.367.981.288 δρχ.

Η προμηθεύτρια εταιρεία υποχρεώθηκε να καταβάλλει για την καλή εκτέλεση της σύμβασης εγγυητικές επιστολές τραπέζης. Η σύμβαση που υπεγράφη στις 18 Μαίου 2000 προέβλεπε την προμήθεια 12 αυτοκινούμενων τροχοφόρων ZUZANA, ανταλλακτικών, συλλογών συντήρησης πυρομαχικών και εκπαίδευσης με άσκηση δικαιώματος προαίρεσης για επιπλέον έξι συστήματα και επιπρόσθετα υλικά.

Η κατακυρωτική διαταγή για την απευθείας ανάθεση είχε υπογραφεί στις 14 Απριλίου 2000 από τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας Απόστολο-Αθανάσιο Τσοχατζόπουλο.

Στη δικογραφία αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

- Τα οβιδοβόλα ZUZANA κρίθηκαν από τα θεσμικά όργανα του ΓΕΣ ακατάλληλα για την εισαγωγή τους στον ελληνικό στρατό γιατί δεν ικανοποιούσαν μεγάλο αριθμό απαράβατων όρων της εγκεκριμένης μελέτης των επιχειρησιακών απαιτήσεων και παρουσίαζαν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, τα οποία σε περίπτωση εμφάνισης κάποιων βλαβών έθεταν το πυροβόλο εκτός λειτουργίας καθιστώντας το ουσιαστικά άχρηστο. Τα προβλήματα δε αυτά ήταν δισεπίλυτα και το σπουδαιότερο η εταιρεία KERAMETAL είχε δηλώσει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν μπορούσε να τα επιλύσει στην τρέχουσα παραγωγή και ότι ίσως μπορούσε να κάμει τούτο στο ορατό μέλλον, πάντα βεβαίως με το αζημίωτο, δηλαδή με δαπάνες της πλευράς που θα έκανε την παραγγελία η οποία και θα έπρεπε να καλύψει την ανάπτυξη καθώς και τα απαιτούμενα δοκιμαστικά έξοδα.

- Η Διεύθυνση Πυροβολικού είχε προτείνει μεταξύ άλλων πριν από την εισαγωγή των συγκεκριμένων πυροβόλων: Συναξιολόγηση τους με άλλα πυροβόλα της ίδια κατηγορίας -καθόσον υπήρχαν στη διεθνή αγορά- και εξέταση της αναγκαιότητας - σκοπιμότητας εκσυγχρονισμού τόσο των υπαρχόντων όσο και των υπό προμήθεια μεταχειρισμένων Μ109.

- Με επιστολή της η εταιρεία, εννέα μήνες πριν από την υπογραφή της σύμβασης γνωστοποιούσε «ότι ξεκινήσαμε την παραγωγή των αυτοκινούμενων πυροβόλων και βρισκόμαστε ήδη στο 50% ετοιμότητας», θεωρώντας βεβαία την προς αυτή ανάθεση της επίμαχης προμήθειας.

- Ωστόσο η ΓΔΕ η οποία ήταν αρμόδια για την υλοποίηση των σχετικών προτάσεων ποτέ δεν μερίμνησε για την ικανοποίηση τους. Μοναδική της μέριμνα υπήρξε η πραγματοποίηση της προμήθειας και μάλιστα με κατεπείγουσες διαδικασίες και τούτο βεβαίως μολονότι γνώριζε ότι το ΓΕΣ ποτέ δεν είχε προτείνει ή υποστηρίξει κάτι τέτοιο.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή