Βουλή - Ορκίστηκαν Π. Φουντουκίδου Θ. Τσιόγκας Α. Καραμανλής

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των βουλευτών που χάνουν την έδρα τους
Πέμπτη, 12 Μαΐου 2005 12:42
A- A A+

Ορκίστηκαν σήμερα, αναλαμβάνοντας καθήκοντα βουλευτών, η κ. Παρθένα Φουντουκίδου και οι κ.κ. Θεοχάρης Τσιόγκας και Αχιλλέας Καραμανλής, οι οποίοι εισήλθαν στη Βουλή μετά από απόφαση του Εκλογοδικείου (δημοσιεύθηκε στις 9/5/2005) με την οποια έγινε δεκτή η ένσταση της αναπληρωματικής βουλευτού της ΝΔ (Πέλλας) Παρθένας Φουντουκίδου, υπέρ του συνυπολογισμού των λευκών ψηφοδελτίων στην ανεύρεση του εκλογικού μέτρου.

Βάσει της απόφασης, η κ. Φουντουκίδου κατέλαβε μία έδρα στην περιφέρεια Πέλλας, την οποία έχασε ο Γιώργος Πασχαλίδης (ΠΑΣΟΚ). Η μεταβολή αυτή προκάλεσε αλλαγές στην περιφέρεια Α’ Θεσσαλονίκης (έχασε την έδρα του ο Κ. Ζαχαράκης της ΝΔ και την κέρδισε ο Θ. Τσιόγκας του ΠΑΣΟΚ), καθώς και στην περιφέρεια Σερρών (έχασε την έδρα του ο Ευστ. Κουτμερίδης του ΠΑΣΟΚ και την κέρδισε ο Αχ. Καραμανλής της ΝΔ).

Η εν λόγω απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος έκανε λόγο για «πολιτειακό όνειδος» και «δικαστικό πραξικόπημα» http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/05/10/1041606.htm . Από την πλευρά του ο Γιώργος Πασχαλίδης, που χάνει την έδρα του, σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash, έκανε λόγο για μεθόδευση επιστροφής στη Βουλή του Αχιλλέα Καραμανλή. Από την πλευρά του ο κ. Αχιλλέας Καραμανλής σε δήλωσή του υπογράμμισε: «Η ορκωμοσία μου ως βουλευτού δηλώνει τον σεβασμό μου προς το Δικαστήριο και την κατηγορηματική μου άρνηση να συμπράξω στην κομματικοποίηση της αποφάσεως, όπως κατά τρόπο απρόκλητο και αήθη επιχειρεί να πράξει ο Γ.Παπανδρέου».

Όπως εξάλλου προανήγγειλε τόσο ο κ. Πασχαλίδης, όσο και οι κ.κ. Κουτμερίδης και Ζαχαράκης που επίσης χάνουν τις έδρες τους, η υπόθεση της απόφασης του Εκλογοδικείου θα έχει συνέχεια με προσφυγή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Μετά τις αλλαγές δύναμη των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων έχει ως εξής: ΝΔ 165 έδρες (είχε 164) και ΠΑΣΟΚ 114 (είχε 115).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή