Προς επανάληψη της δίκης Οτσαλάν μετά από απόφαση-κόλαφο του ΕΔΑΔ

Πέμπτη, 12 Μαΐου 2005 13:05
UPD:13:26
A- A A+

Στην οριστική του απόφαση για την υπόθεση Οτσαλάν, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάνθηκε σήμερα ότι ο κούρδος ηγέτης δεν έτυχε δίκαιης δίκης.

Το ΕΔΑΔ έκρινε πως οι τουρκικές αρχές παρέβησαν τις διεθνείς συνθήκες αντιμετωπίζοντας τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν με απάνθρωπο τρόπο κατά τη μεταφορά του πριν από έξι χρόνια στη φυλακή της νήσου Ιμραλί. Επίσης έκρινε πως ο κατηγορούμενος στερήθηκε του δικαιώματος μια δίκαιης δίκης, καθώς μετά την κράτησή του, τού απαγορεύθηκε η πρόσβαση στους συνηγόρους του.

Από την πλευρά της η τουρκική κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Τσεμίλ Τσισέκ, δήλωσε ότι θα πράξει ό,τι πρέπει μετά την αμετάκλητη απόφαση του ΕΔΑΔ, υποδηλώνοντας την ετοιμότητά της να επαναλάβει τη δίκη του κούρδου ηγέτη.

Μιλώντας στο κρατικό κανάλι TRT, ο κ. Τσισέκ τόνισε πως ο τουρκικός λαός δεν πρέπει να φοβάται τυχόν απελευθέρωση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και ότι πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στο κράτος και τα δικαστικά όργανα όσον αφορά την άρτια και ομαλή διαχειριση της υπόθεσης.

Αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος δήλωσε επίσης πως η Τουρκία θα σεβαστεί τις αρχές του κράτους Δικαίου, τονίζοντας πως πρέπει να δεσμευτεί ότι θα τροποποιήσει τους νόμους της για να δικάσει εκ νέου τον κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, όπως συνέστησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή