Στην Μπρατισλάβα μεταβαίνει ο Πρωθυπουργός με «ανοιχτή» ατζέντα

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016 11:40
UPD:11:43
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς «ανοιχτά» πάνω στο τραπέζι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί σήμερα για την Μπρατισλάβα προκειμένου να συμμετάσχει αύριο στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε..

Η Σύνοδος, αν και δεν αναμένεται να λάβει αποφάσεις θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, με την κυβέρνηση να αναμένει με ενδιαφέρον τις όποιες αντιδράσεις για την Ευρωμεσογειακή σύσκεψη στην Αθήνα. Αντίστοιχο βέβαια ενδιαφέρον παρουσιάζει και το αν οι επτά που συμμετείχαν στη συνάντηση της Αθήνας θα παρουσιαστούν ως ένα ενιαίο μπλοκ με συγκεκριμένες προτάσεις, παρά το γεγονός ότι η Σύνοδος θα ασχοληθεί με θέματα περιφερειακής ασφάλειας και το Brexit.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αμέσως μετά την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο εξέφρασε την ελπίδα η Σύνοδος της Μπρατισλάβας «να είναι η απάντηση της δημοκρατικής Ευρώπης στον λαϊκισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό».

Μάλιστα, αμέσως μετά κυβερνητικές πηγές, σημείωναν ότι πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι από εδώ και στο εξής «να διαμορφωθεί το έδαφος για μία κοινή αντίληψη των συμμετεχόντων (στην Ευρωμεσογειακή) για το μέλλον της Ευρώπης».

Από την Μπρατισλάβα ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα διεξαχθεί από τις 18 έως τις 24 Σεπτεμβρίου. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει σειρά επαφών με ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν. Ωστόσο σύμφωνα με το πρωθυπουργικό περιβάλλον κρίσιμες θα είναι οι επαφές που θα έχει ο κ. Τσίπρας κυρίως με τον αμερικανικό παράγοντα, για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέος.

Τέλος, το Σάββατο συνεδριάζει και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του προγραμματισμένου για τις 13-16 Οκτωβρίου 2ου συνεδρίου του κόμματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή