Επίδομα επαγγελματικής αποκατάστασης σε τέως βουλευτές (2)

Πέμπτη, 12 Μαΐου 2005 16:50
A- A A+

Αλγεινές εντυπώσεις προκαλεί η απόφαση της Βουλής, που προβλέπει τη χορήγηση μηνιαίου επιδόματος, σε πρώην βουλευτές, που δεν επανεξελέγησαν και είχαν παραιτηθεί από τη θέση τους, λόγω ασυμβίβαστου.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα στη διάσκεψη των προέδρων και αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΕτΚ) τη Μεγάλη Πέμπτη 28 Απριλίου.

Ειδικότερα, μηνιαίο επίδομα 3.300 ευρώ θα λαμβάνουν -επί δύο έτη- όσοι βουλευτές δεν έθεσαν υποψηφιότητα ή δεν επανεξελέγησαν στις εκλογές της 7ης/3/2004, και είχαν παραιτηθεί από την άσκηση του επαγγέλματός τους λόγω «ασυμβιβάστου».

Η πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα ανέφερε ότι η απόφαση αφορά σε 60 έως 65 τέως βουλευτές οι οποίοι θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα αποκατάστασης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, ενώ θα τους παρέχεται και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εν ενεργεία βουλευτών.

Σημειώνεται ότι το επίδομα και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν θα δικαιούνται αυτοί που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως βουλευτές, ή έχουν θεμελιώσει πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα από κύριο ασφαλιστικό φορέα, καθώς και αυτοί που μετά τη μη επανεκλογή τους μπορούν να επανέλθουν σε ενεργό δημόσια υπηρεσία. Χρήζει διευκρίνισης το εάν θα λαμβάνουν το υπόλοιπο έως τα 3.300 ευρώ οι πρώην βουλευτές που παίρνουν σύνταξη μικρότερη αυτού του ποσού.

Οπως είπε η κα Μπενάκη, το ακριβές ύψος του επιδόματος θα οριστεί με απόφασή της έως το καλοκαίρι, ενώ επικαλέστηκε και την εμπειρία από κοινοβούλια του εξωτερικού, όπου συνεχίζεται για ένα χρονικό διάστημα η καταβολή της βουλευτικής αποζημίωσης σε όλους τους βουλευτές που δεν επανεκλέγονται εν είδει επιδόματος προσαρμογής.

«Μένει ανοιχτό το θέμα» της μερικής άσκησης επαγγέλματος από τους βουλευτές, είπε η κα Μπενάκη.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή