Mίνιμουμ δικαιοσύνης

Πέμπτη, 12 Μαΐου 2005 18:33

A- A A+

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αναγνώρισε ομόφωνα ότι η δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν ήταν «άδικη», και το δικαστήριο δεν ήταν «ανεξάρτητο και αμερόληπτο», όπως απαιτείται από το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/05/12/1041966.htm . Ωστόσο, για το σημείο που αφορούσε τη μεταφορά του Οτσαλάν από την Κένυα στην Τουρκία (άρθρο 3 της Συνθήκης), το ΕΔΑΔ έκρινε ότι δεν έγινε παραβίαση.

Η τουρκική κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Τσεμίλ Τσισέκ, δήλωσε ότι θα πράξει τα δέοντα, υποδηλώνοντας την ετοιμότητά της να επαναλάβει τη δίκη του κούρδου ηγέτη http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/05/12/1042013.htm .

Αλλά υπάρχει μια σύγχυση. Το μεν άρθρο 90 του τουρκικού Συντάγματος επιτρέπει την αναψηλάφηση μιας υποθέσεως, αλλά σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα οι αποφάσεις που έχουν εκδικασθεί στην Τουρκία πριν από το 2002 δεν θα ξαναδικασθούν στην Τουρκία, παρά τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Το ερώτημα επομένως είναι πως ο τούρκος πρωθυπουργός θα πάρει μία αντισυνταγματική απόφαση για αναθεώρηση της δίκης.

Εδώ υπεισέρχεται θέμα πολιτικής θέλησης και θέμα Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενόψει της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στις 3 Οκτωβρίου. Διότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε δύο παράλληλες διαδρομές: την πορεία στον οικονομικό τομέα ανεξάρτητα απ’ αυτήν της προόδου για τ' ανθρώπινα δικαιώματα, όπως τόνισε ο ιταλός ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς ( ΕΕΑ ), Vitorio Agnoletto.

Ενδεικτικά χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο απαγορεύθηκε η έξοδος από την Τουρκία της δικηγόρου του Οτσαλάν, Aysel Tugluk, με την κατηγορία ότι «προωθεί τρομοκρατικές δραστηριότητες», ενώ ο κ. Mahmut Sakar , δικηγόρος του Οτσαλάν, εδώ, και τέσσερις μήνες ζει στην Γερμανία, λόγω του ότι του έχει απαγορευθεί η είσοδος στο τουρκικό έδαφος.

Η κα Tugluk επρόκειτο να λάβει μέρος σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ευρωβουλευτών και δικηγόρων που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση Οτσαλάν.

Πιθανώς την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει γνωστή και η αντίδραση του Οτσαλάν και η νομική στρατηγική που θ' ακολουθηθεί.

Ορισμένοι κύκλοι στην Τουρκία υποστηρίζουν ότι «ακόμα και εάν γίνει νέα δίκη, η απόφαση θα είναι η ίδια». Ενδεχομένως, αλλά αυτό που κρίνεται είναι ένα μίνιμουμ δικαιοσύνης για όλους τους κατηγορουμένους, και η απολαβή των δικαιωμάτων που τους εγγυάται η Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή