Παπανδρέου: Η ΝΔ έχει γίνει ευρωφοβική

Πέμπτη, 12 Μαΐου 2005 20:43
A- A A+

«Η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να εφαρμόσει το Ευρωσύνταγμα. Ισως να μην σας ενδιαφέρει, αλλά εμάς μας ενδιαφέρει γιατί θα κληθούμε να κυβερνήσουμε τη χώρα» σημείωσε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασης της αντιπολίτευσης για διενέργεια δημοψηφίσματος για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/05/12/1042199.htm .

«Είναι αδιανόητο για μας, ένα ευρωπαϊκό Σύνταγμα να εγκριθεί χωρίς διεξοδικό διάλογο και μια κορυφαία απόφαση να ληφθεί ερήμην των πολιτών» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και υπενθύμισε ότι υπέρ του δημοψηφίσματος είχε ταχθεί ήδη ως υπουργός Εξωτερικών, συναντώντας και τη συναίνεση στελεχών της ΝΔ, όπως του Ν. Κακλαμάνη.

Το δημοψήφισμα ενισχύει και τη φωνή της χώρας, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου. «Τα θέματά μας θα γίνονταν επίκεντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης. Οι Ευρωπαίοι θα άκουγαν τις απόψεις μας περισσότερο, για την Κύπρο, τα ελληνοτουρκικά, τη FYROM, τα κοινοτικά κονδύλια».

Η κυβέρνηση, υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου, αποφεύγει το δημοψήφισμα, ένεκα της αδυναμίας της να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τις αντιφάσεις της πολιτικής της σε σχέση με την Ευρώπη, «από τη μια να κατηγορείτε την Ε.Ε. για διαπλοκή, ότι υποβαθμίζει το Σύνταγμά μας, ότι κρατά ανθελληνική στάση και από την άλλη να υπερασπίζεστε εσείς, την υπερψήφιση του Ευρωσυντάγματος. Η ΝΔ έχει γίνει ευρωφοβική και ο κ. Καραμανλής Δον Κιχώτης που κάνει έφοδο σε φανταστικούς ανεμόμυλους»

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπενθύμισε την προσυπογραφή εκ μέρους του κ. Καραμανλή, αιτήματος για διεξαγωγή δημοψηφίσματος: «Μήπως θυμάστε για ποιο εθνικό θέμα; Ηταν για την Ευρώπη, ήταν για την Κύπρο, ήταν για σημαντικό πολιτειακό θέμα; Μάλλον δεν θυμάστε. Ηταν ένα από τα πολλά τα οποία έχετε ξεχάσει μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου. Κοροϊδεύατε τον κόσμο, παίζατε με τις ευαισθησίες του και το κάνατε χωρίς αίσθημα ευθύνης» σημείωσε.

Απαντώντας για λογαριασμό της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος παρατήρησε ότι ο Γ. Παπανδρέου «ήρθε, όχι να υπερασπιστεί την πρόταση για το δημοψήφισμα, αλλά για να κάνει λίγη αντιπολίτευση και να τονώσει κάπως το ηθικό της κοινοβουλευτικής του ομάδας».

Σχετικά με την πρόβλεψη του κ. Παπανδρέου ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ο κ. Παυλόπουλος παρατήρησε ότι «τα ίδια έλεγαν και πριν τις εκλογές και τις έχασαν» και πως αντιθέτως, «εμείς δεν υποτιμούμε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και δεν προδικάζουμε την κρίση του».

Τέλος, ο κος Παυλόπουλος επέμεινε ότι οι συνταγματικές διαδικασίες που αφορούν το δημοψήφισμα, προβλέφθηκαν «για εντελώς διαφορετικά θέματα» και συμπλήρωσε: «Η κριτική μου δεν αφορά την Αριστερά, η οποία υπήρξε συνεπής από την αρχή, γιατί ζήταγε δημοψήφισμα και γιατί λέει "όχι" στο Ευρωσύνταγμα και κατά συνέπεια έχει κάθε λόγο να ζητάει δημοψήφισμα για να πει στον ελληνικό λαό την άποψή της». Το ΠΑΣΟΚ όμως, «ως κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού του, είχε απορρίψει τέτοιες δημοψηφισματικές διαδικασίες» - η δε θέση του κ. Παπανδρέου ήταν μεμονωμένη».

Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών, ανέφερε ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να μην διαθέτει Σύνταγμα με την τυπική έννοια του όρου και ως εκ τούτου, «οιαδήποτε προσπάθεια ιεράρχησης των καταστατικών διατάξεων της Ενωσης και των Συνταγμάτων των κρατών-μελών είναι έωλη».

«Είναι ανιστόρητη και νομικά απαράδεκτη η στάση ορισμένων που έλεγαν ότι υπάρχει υποχρέωση αναγνώρισης εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, του κοινοτικού δικαίου ως υπερέχοντος του Συντάγματος» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή