Ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση για το προσφυγικό - μεταναστευτικό

Τι οδήγησε σε παραίτηση τον γ.γ. πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης - Τι λένε στο Μαξίμου για Μουζάλα και Βουδούρη
Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016 20:37
UPD:21:19
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Ο κ. Βουδούρης απέδωσε την παραίτησή του στο γεγονός ότι «δεν έχει αντικείμενο» αφού είναι αρμόδιος για τον διορισμό υπευθύνων στις δομές φιλοξενίας, διορισμούς που δεν μπορεί να προχωρήσει επειδή ο κ. Μουζάλας πρέπει να υπογράψει τη σχετική απόφαση της εκχώρησης των αρμοδιοτήτων και δεν το έχει κάνει.

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Αντιπαράθεση για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών ξέσπασε στην κυβέρνηση μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και του πρώην πλέον γ.γ. πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης Οδυσσέα Βουδούρη, την ημέρα που ο αριθμός εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα ξεπέρασε τους 60.000.

Η αντιπαράθεση οδήγησε στην παραίτηση του κ. Βουδούρη, την όποια έκανε δεκτή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Προηγουμένως, στελέχη του υπουργείου άφηναν αιχμές για τον κ. Βουδούρη, διαρρέοντας ότι ο τελευταίος θέλησε να επιβάλει ως Διευθύντρια Πρώτης Υποδοχής πρόσωπο της αρεσκείας του για το οποίο ο κ. Μουζάλας ήταν κάθετα αρνητικός.

Την ορθότητα της διαρροής αμφισβήτησε ο κ. Βουδούρης κάνοντας λόγο για «μύθευμα» και «ψεύδος» και αφήνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, υπαινιγμούς για οικονομικό όφελος από τη διαχείριση των προσφύγων.

«Η Νορβηγία έχει περισσότερους πρόσφυγες συγκριτικά με τον πληθυσμό της, από ό,τι έχουμε εμείς. Πόσο ξοδεύει η νορβηγική κυβέρνηση, ανά πρόσφυγα και ανά έτος; Ξοδεύει λιγότερο, από τα χρήματα που ξοδεύουμε εμείς. Το μέσο κόστος ενός πρόσφυγα στη Νορβηγία, ανά έτος, είναι της τάξεως των 12.000 (ευρώ). Στην Ελλάδα είναι 15.000» ανέφερε μιλώντας στο Βήμα FM. 

Ο κ. Βουδούρης απέδωσε την παραίτησή του στο γεγονός ότι «δεν έχει αντικείμενο» αφού είναι αρμόδιος για τον διορισμό υπευθύνων στις δομές φιλοξενίας, διορισμούς που δεν μπορεί να προχωρήσει επειδή ο κ. Μουζάλας πρέπει να υπογράψει τη σχετική απόφαση της εκχώρησης των αρμοδιοτήτων και δεν το έχει κάνει.

Για το σκοπό αυτό ο κ. Βουδούρης αποκάλυψε ότι είχε στείλει σχετική επιστολή στον κ. Μουζάλα γράφοντας «Αγαπητέ Γιάννη σήμερα καθίσταται πλέον επικίνδυνο να συνεχίσουμε χωρίς την άμεση εφαρμογή των οργανωτικών μέτρων που προβλέπει ο νόμος. Οι συνθήκες είναι δραματικές όχι μόνο για τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινωνίες αλλά και τη χώρα μας συνολικά…».

Κυβερνητικές πηγές πάντως στήριξαν απόλυτα τον κ. Μουζάλα λέγοντας πως στον τομέα του, σε πολύ δύσκολες στιγμές, έχει παρουσιάσει πετυχημένο έργο. Το πρόβλημα είναι ότι η αντιπαράθεση εντός του υπουργείου -η οποία οδήγησε στην παραίτηση του κ. Βουδούρη- έρχεται σε μία στιγμή που το προσφυγικό - μεταναστευτικό οξύνεται, τόσο λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων στις δομές φιλοξενίας, κυρίως στα νησιά του Β. Αιγαίου, όσο και με τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, όπως του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων δημοτικού σχολείου στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.     

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή