Όλιβερ Στόουν και τρεις ελληνικές παραγωγές στο Φεστιβάλ του Τορόντο

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016 08:05
UPD:09:19

«Park», της Σοφίας Εξάρχου.

A- A A+

Πρεμιέρα έκανε η πολυαναμενόμενη ταινία του Όλιβερ Στόουν «Σνόουντεν» στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 18 Σεπτεμβρίου.

Ο γνωστός δημιουργός υπογράφει το πολιτικό θρίλερ που αφηγείται την ιστορία του Έντουαρτ Σνόουντεν. Πρόκειται για τον άνθρωπο που αποκάλυψε απόρρητα στοιχεία για τη δράση και τη μεθοδολογία της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ. Έκτοτε, ζει ως φυγάς.

Τον ρόλο του ανθρώπου που δημοσιοποίησε στοιχεία για τα προγράμματα μαζικών παρακολουθήσεων των μυστικών υπηρεσιών υποδύεται ο Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ.

Όλιβερ Στόουν «Σνόουντεν».

«Επηρεάζει εσάς και τη γενιά σας αλλά και τις επόμενες. Πάνω από όλα πρόκειται για τους κινδύνους για την ιδιωτική ζωή και τον κόσμο γενικότερα. Η ταινία δεν πραγματεύεται μόνο τις μαζικές παρακολουθήσεις, αλλά και τον κυβερνοπόλεμο που είναι μια άλλη μορφή ηλεκτρονικού πολέμου και πρόκειται για κάτι πολύ σοβαρό», ανέφερε ο Όλιβερ Στόουν.

Όλιβερ Στόουν

Φιλόδοξο είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γιούαν ΜακΓκρέγκορ που υπογράφει την κινηματογραφική διασκευή στο «Αμερικανικό Ειδύλλιο». Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα του συγγραφέα Φίλιπ Ροθ, το οποίο βραβεύθηκε με Πούλιτζερ, το 1998.

Ο Σκωτσέζος ηθοποιός υποδύεται και τον βασικό ήρωα της ταινίας, έναν Αμερικανο-εβραίο επιχειρηματία που η ζωή του ανατρέπεται κατά τη διάρκεια των κοινωνικών και πολιτικών αναταραχών της δεκαετίας του ’60. Μαζί του πρωταγωνιστούν επίσης οι Τζένιφερ Κόνελι και Ντακότα Φάνινγκ, ενώ το σενάριο υπογράφει ο Τζον Ρομάνο.

RICHARD FOREMAN

Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, «Αμερικανικό Ειδύλλιο»  

Στο Φεστιβάλ, για την αγορά της Β. Αμερικής, υπάρχει και ελληνική εκπροσώπηση με τρεις ταινίες. Στο τμήμα Discovery, η ταινία «Park» της Σοφίας Εξάρχου, διαδραματίζεται δέκα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ανάμεσα στις εγκαταλελειμμένες αθλητικές εγκαταστάσεις και τα νεόκτιστα τουριστικά θέρετρα, ο 17χρονος Δημήτρης και η παρέα του ταξιδεύουν στο «ένδοξο» παρελθόν μέσα από το παρακμιακό παρόν, δημιουργώντας το πορτραίτο μιας κοινωνίας απροετοίμαστης για τη βίαιη πτώση.

«Blind Sun» της Τζόις Νασαγουάτι.

Στο τμήμα Vanguard - όπου προβάλλονται πρωτοποριακές ταινίες - θα προβληθεί το «Blind Sun» της Τζόις Νασαγουάτι. Η ταινία δείχνει τον ήρωα να περιπλανιέται σε μια απρόσωπη ελληνική πραγματικότητα, όπου οι πειρασμοί και οι ψευδαισθήσεις μεγεθύνονται κάτω από το πρίσμα ενός καυτού ήλιου.

«Sandy Beach» του Θάνου Παπαστεργίου.

Τέλος, η ταινία «Sandy Beach» του Θάνου Παπαστεργίου - ο οποίος έχει εργαστεί ως ενδυματολόγος σε ταινίες όπως οι «Attenberg» και «Άλπεις» - αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας (Θεανώ Βασιλείου) και του πατέρα της (Χρήστος Καλαβρούζος), οι οποίοι πηγαίνουν για το καθημερινό τους μπάνιο στην Κρήτη. Κάτι, όμως, θα αλλάξει την ρουτίνα της ημέρας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς