Κ. Καραμανλής: Οι άξονες της εξωτερικής πολιτικής

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2005 13:58
UPD:15:05

A- A A+

Σε όλες τις πτυχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική.

Το τρίπτυχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι ειρήνη, συνεργασία και ανάπτυξη, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Όπως εξάλλου σημείωσε, «μια πολύ σημαντική κατάκτηση, από τις σημαντικότερες ίσως, της Μεταπολιτευτικής Περιόδου είναι η επίτευξη πλατειάς συναίνεσης, η επίτευξη της ευρύτερης δυνατής συμφωνίας, ως προς τους στρατηγικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής μας. Δεν είναι κάτι που έγινε εύκολα. Ούτε από τη μια στιγμή στην άλλη. Υπήρξαν -και σ’ αυτήν την περίοδο- αντιπαραθέσεις, εξάρσεις και εντάσεις. Εκδηλώθηκαν, όμως, και πολύ σημαντικές συναινέσεις σε βασικές επιλογές της εξωτερικής πολιτικής».

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «σκαμπανεβάσματα» λόγω στρατιωτικών ενεργειών που ως μόνο αποτέλεσμα έχουν τη δημιουργία έντασης, ωστόσο όπως είπε, η Ελλάδα επιδιώκει «την αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς (...) όπως η Ενέργεια, ο Τουρισμός, το Εμπόριο και οι Συγκοινωνίες». «Στηρίξαμε και στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γείτονος, με την πεποίθηση ότι ο δρόμος αυτός οδηγεί σε μια νέα προοπτική ειρήνης και συνεργασίας». Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, «η απόφαση της 17ης Δεκεμβρίου δεν επιτρέπει αυταπάτες σε κανέναν». «Αντιθέτως μάλιστα! Υπαγορεύει ένα ξεκάθαρο ευρωπαϊκό πλαίσιο και ορίζει μια συγκεκριμένη διαδικασία, που υποχρεούται να ακολουθήσει η Τουρκία, ώστε να προσαρμοστεί στο κεκτημένο της Ένωσης. Η Τουρκία δεσμεύεται, ανάμεσα στ’ άλλα, να επιδιώξει σχέσεις καλής γειτονίας και να υιοθετήσει ειρηνικές διαδικασίες στην εξωτερική πολιτική της. Δεσμεύεται για το σεβασμό των ανθρώπινων, των θρησκευτικών και των μειονοτικών δικαιωμάτων. Δεσμεύεται σε ό,τι αφορά το Πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ένωσης, αλλά και τη συμπεριφορά της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία», σημείωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Το συμπέρασμα είναι σαφές: Εάν η Τουρκία θέλει πράγματι, να προχωρήσει προς την Ευρώπη, υποχρεούται να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνείς Συνθήκες, τους Διεθνείς Κανόνες, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς επιδιαιτησία, αλλά και χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που μπορεί να επιφυλάσσουν νέα αδιέξοδα.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ενίσχυση της συνεργασίας, τόσο με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής -μετά και τις πρόσφατες, επιτυχημένες επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών, Αμυνας και Δημόσιας Τάξης, αλλα και εν όψει της επίσκεψης του ιδίου στις ΗΠΑ- όσο και με τη Ρωσία -μετά το ταξίδι του στη Μόσχα- και τις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλαδος στη διαβαλκανική συνεργασία, ενώ σε ό,τι αφορά την π.Γ.Δ.Μ. τόνισε: «Επιδιώξαμε και επιδιώκουμε την άρση της εκκρεμότητας στην ονομασία της, ώστε να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των, κατά τα άλλα, καλών διμερών σχέσεων. Επιδιώξαμε την ενεργοποίηση της διαδικασίας των Η.Ε. και είχαμε μια νέα πρόταση - πλαίσιο από τον Ειδικό Εκπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ». «Από την πρώτη στιγμή, κάναμε και δημοσίως σαφές, ότι η πρόταση αυτή δεν ικανοποιεί πλήρως τις θέσεις μας, αλλά θα ήμασταν έτοιμοι να προσέλθουμε σ’ ένα τελικό κύκλο διαλόγου», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε την προηγούμενη δεκαετία, ενημερώσαμε όλα τα κόμματα και την ελληνική κοινωνία για τη νέα πρόταση δημοσιοποιώντας τη θέση μας».

Επιπροσθετα ο Πρωθυπουργός στάθηκε στην αναβάθμιση της διεθνούς συνεργασίας της χώρας μας στον τομέα της Ενέργειας, αναφερόμενος:

α) στον πρωταγωνιστικό ρόλο που αναπτύσσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της λεγόμενης «Διαδικασίας των Αθηνών» για τη δημιουργία «Ενεργειακής Κοινότητας της Ν.Α Ευρώπης», με τη συμμετοχή δεκατεσσάρων χωρών της ευρύτερης περιοχής, από τις οποίες οι πέντε είναι μέλη της Ε.Ε.

Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ελπίδα ότι η σχετική συνθήκη θα υπογραφεί στην Αθήνα τους αμέσως επόμενους μήνες.

β)στην πρόσφατη υπογραφή, στη Σόφια, του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Χώρας μας, της Ρωσίας και της Βουλγαρίας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

γ) στην προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς αερίου από τις Χώρες της Κασπίας μέσω της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, «πολύ σύντομα - ελπίζω μέσα στον Ιούνιο - να πραγματοποιήσουμε, στον Έβρο, από κοινού με τον Τούρκο ομόλογό μου τα εγκαίνια των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού αυτού».

και δ) στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα στην Ιταλία, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας δακτύλιος φυσικού αερίου που θα συνδέει την περιοχή της Κασπίας με τις χώρες, με τις αγορές της Δ. Ευρώπης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή