Κριτική εφ’ όλης της ύλης στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης από τον Γ.Παπανδρέου

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2005 15:01
A- A A+

Κριτική εφ’ όλης της ύλης στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική.

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως «εάν συνεχίσετε να μικραίνετε την Ελλάδα, εάν συνεχίσετε να καλλιεργείτε το φόβο και την ανασφάλεια, πιστεύοντας ότι ο λαός θα ακολουθεί τυφλά και φοβισμένος, θα έχετε να αναμετρηθείτε και με εμένα αλλά και ολόκληρο τον λαό», εκφράζοντας την ανησυχία του ότι ειδικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, «σύντομα μπορούμε να δούμε αύξηση της έντασης».

Αναφερόμενος στα λάθη της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «αλαλούμ στο θέμα της μείωσης των εξοπλισμών με την Τουρκία», σημείωσε την έντονη κινητικότητα Ερντογάν σε αντίθεση με τον κ. Καραμανλή, καθώς και τη «χωρίς όρους» στήριξη της τουρκικής υποψηφιότητας για την ΕΕ και ειδικότερα την «ανατροπή» του πλαισίου του Ελσίνκι που έθετε χρονοδιάγραμμα για την από κοινού προσφυγή στη Χάγη.

«Εγκαταλείψατε μια στρατηγική πολλών ετών και επικαλείστε δήθεν προβλήματα του παρελθόντος», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ο λαός σας έβαλε να λύσετε τα προβλήματα και όχι να ομφαλοσκοπείτε για τα προβλήματα που υπήρξαν τα τελευταία 30 χρόνια»..

Για το θέμα της Κύπρου ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι θα υπήρχε καλύτερη διαπραγματευτική θέση εάν ο κ. Καραμανλής είχε διαπραγματευτεί στη Λουκέρνη. Όπως επισήμανε, οι Ελληνοκύπριοι απελευθερώθηκαν για το τί θα ψήφιζαν στο δημοψήφισμα, όχι επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ τους άφησε να ψηφίσουν κατά συνείδηση, αλλά επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διασφάλισε την απρόσκοπτη ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. χωρίς προηγούμενη λύση του προβλήματος.

Σε ό,τι αφορά το όνομα της ΠΓΔΜ, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι από την εποχή που διαπραγματευόμασταν τη μη χρήση του ονόματος από τη γείτονα χώρα, φθάσαμε, με την τελευταία πρόταση Νίμιτς, να συζητάμε εάν η Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα να το χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία.

Στο ίδιο θέμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για προσπάθεια υποκλοπής της συναίνεσης του κόμματός του.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις με το «βασικό μέτοχο» ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι διακομματικά να σώσουμε την τιμή της χώρας», δήλωση η οποία προκάλεσε τις αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ. «Γελάτε, όπως γελάνε οι Ευρωπαίοι με την παράταξή σας», απάντησε ο κ. Παπανδρέου στις αντιδράσεις των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή