Α. Παπαρήγα: «Ο κ. Μπους θα σας ζητήσει γη και ύδωρ»

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2005 15:23
A- A A+

«Δεν αμφισβητούμε ότι υπάρχει ενιαία, κοινή, αταλάντευτη στρατηγική στην εξωτερική πολιτική. Και αυτή υπήρχε και με το σύνθημα της ΝΔ "ανήκομεν εις την Δύση" και με το σύνθημα "η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες". Εμείς διαφωνούμε ριζικά με τη στρατηγική αυτή, γιατί είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις επιλογές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Τα παραπάνω ανέφερε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία της στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για την εξωτερική πολιτική.

Η γ.γ. του ΚΚΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Θα πάτε σε λίγο στις ΗΠΑ. Ο κ. Μπους θα σας ζητήσει γη και ύδωρ. Το γνωρίζετε εκ των προτέρων. Δυστυχώς θα τα δώσετε. Δεν θα πηγαίνατε να του πείτε όχι».

Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η κ. Παπαρήγα επανέλαβε τη θέση του κόμματός της, η όποια αναφορά σε «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ, να έχει γεωγραφικό και μόνον προσανατολισμό, ενώ για τις εξελίξεις στο Κόσοβο, υποστήριξε πως «η κυβέρνηση θα πρέπει να πει όχι στην ανεξαρτητοποίηση της περιοχής και να στηρίξει το ψήφισμα του 1999 του ΟΗΕ που, αν και δεν λύνει το πρόβλημα, απαγορεύει την αλλαγή των συνόρων».

Η γ.γ. του ΚΚΕ σχολίασε και την αναφορά του Πρωθυπουργού στις ελληνικές επενδύσεις στα Βαλκάνια κατά την ομιλία του. «Ο κ. πρωθυπουργός ανέφερε και το τι δουλειά έκανε και κάνει για να μπορούν οι Ελληνες επιχειρηματίες να επενδύουν στο εξωτερικό. Κουβέντα για τις επιπτώσεις. Δεν αποτελούν καμία εγγύηση για την ειρήνη και την ασφάλεια οι επιχειρηματίες. Από πού κι ως πού, η εξαγωγή κεφαλαίων μέσω των επιχειρηματιών, συνιστά απόδειξη ασφάλειας και ησυχίας;», παρατήρησε η κ. Παπαρήγα

Όσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κ. Παπαρήγα τόνισε πως «η καλή γειτονία δεν μπορεί να εξασφαλίζεται με υποχωρήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή