Πυροδότησαν αντιπαραθέσεις τα εθνικά θέματα

Παρασκευή, 13 Μαΐου 2005 16:44
A- A A+

Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Tουρκίας, η οποία ωστόσο εξαρτάται από τη συμπεριφορά της τελευταίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική. Η κυβέρνηση εργάζεται για μια ισχυρή Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης, παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/05/13/1042527.htm , τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Η κυβέρνηση δεν λύνει προβλήματα αλλά ομφαλοσκοπείται στο τί έγινε εδώ και 30 χρόνια, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Προέβλεψε δε, ότι στο επόμενο διάστημα θα αυξηθεί η ένταση στο Αιγαίο, και κατηγόρησε για αναξιοπιστία και μη παραγωγή έργου την κυβέρνηση http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/05/13/1042552.htm , ενώ, τη διαφωνία της για την εξωτερική πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/05/13/1042567.htm . Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος εξέφρασε την ανησυχία του για την επιστροφή της εξωτερικής πολιτικής στο δόγμα τής από Βορρά απειλής, και επέκρινετην κυβέρνηση για ελλιπή ενημέρωση http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/05/13/1042557.htm .

Σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον του πρωθυπουργού χρησιμοποίησε ο Κ. Παπανδρέου, όπως όταν αναφέρθηκε στο Κυπριακό. «Μικραίνετε τη χώρα και σε αυτό δε θα με βρείτε σύμμαχο». Για το Σκοπιανό επανέλαβε τα περί σφαλιάρας από τις ΗΠΑ, και για τα ελληνοτουρκικά είπε, ότι η κυβέρνηση εγκατέλειψε τη συμφωνία του Ελσίνκι και ότι είναι υποχωρητική έναντι της Τουρκίας.

Οξύτατη ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/05/13/1042602.htm . Κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για γκρίζα προπαγάνδα. Φορτώνετε τα δικά σας λάθη σε μας, τόνισε. «Θα μπορούσα να σας πω ποιοι οδήγησαν τη χώρα σε ταπείνωση και ποιοι ευχαριστούσαν από αυτό το βήμα ξένες κυβερνήσεις».

Δεν πρέπει να υπάρξει νέα αποτυχία στο Κυπριακό

O υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, επισήμανε ότι σταθερή βούληση είναι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά με προϋπόθεση τον απόλυτο σεβασμό στα εθνικά συμφέροντα.

Για το Κυπριακό ανέφερε ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί πολύ προσεκτικά η διαδικασία έναρξης διαλόγου, τονίζοντας, ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέα αποτυχία, το πρώτο βήμα που θα γίνει να μην είναι και το τελευταίο. Εγκάλεσε τον Παπανδρέου για τη στάση του στο Κυπριακό. «Πώς να κάναμε σκληρή διαπραγμάτευση, όταν εσείς λέγατε ότι το σχέδιο Ανάν ήταν μια ιστορική ευκαιρία και πως να κάνουμε τώρα, όταν λέτε ότι κάθε στιγμή που περνά είναι εις βάρος της Κύπρου;», διερωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, και εξήγγειλε την επανέναρξη της προκαταρκτικής διερευνητικής διαδικασίας στα μέσα του τρέχοντος μηνός για το Κυπριακό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή