Τ. Παπαδόπουλος : Η Τουρκία υποχρεούται να συμμορφωθεί με το κοινοτικό κεκτημένο

Αρχίζουν σήμερα οι διερευνητικές επαφές Τζιωνη στη Νέα Υόρκη
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2005 12:01
UPD:14:13
A- A A+

Oι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ένταξη νέων μελών «είναι σαφείς και κατηγορηματικοί, η Τουρκία έχει υποχρέωση να συμμορφωθεί με αυτούς τους όρους και δεν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση για αλλαγή του κοινοτικού κεκτημένου ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση.

Aυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του χθες για την Πολωνία, όπου θα συμμετάσχει στην 3η συνάντηση κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ερωτηθείς εάν αληθεύουν οι πληροφορίες που φέρουν την Τουρκία να επιδιώκει μονομερή δήλωση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 3 Οκτωβρίου αντί υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Σύνδεσης με τα 10 νέα κράτη μέλη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε ότι οι κανόνες της Ε.Ε. «είναι σαφείς και κατηγορηματικοί και η Τουρκία έχει υποχρέωση να συμμορφωθεί με αυτούς τους όρους

Σύμφωνα με τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Ιακώβου, το Πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με τα νέα δέκα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι έτοιμο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οπότε και η Αγκυρα θα αναγκαστεί να το υπογράψει.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι σε ένα νέο γύρο συνομιλιών δεν πρέπει να υπάρξουν όροι, περιορισμοί και άλλα προκαθορισμένα. «Ούτε όρους θέτουμε ούτε προϋποθέσεις. Απλώς εκφράζουμε την πεποίθηση ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε ο νέος γύρος συνομιλιών να είναι επιτυχής. Αν δεν υπάρξουν οι προϋποθέσεις, δεν θα αρχίσουν οι συνομιλίες», επισήμανε ο πρόεδρος της Κύπρου. Όπως πρόσθεσε, οι επαφές στη Νέα Υόρκη του απεσταλμένου του Τάσου Τζιωνή (αρχίζουν σήμερα) θα είναι και διαδικαστικής και ουσιαστικής φύσεως.

«Εμείς έχουμε αναλάβει πως θα διατηρηθούν αυτές οι διαβουλεύσεις ως εμπιστευτικές, στην έκταση που είναι δυνατόν», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ απάντησε αρνητικά σε ερώτηση εάν υπάρχει κάτι το νέο όσον αφορά τη διαδικασία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή