Συνεδρίαση του Eurogroup στην Μπρατισλάβα - Ευρωμεσογειακή Σύνοδος στην Αθήνα

Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2016 11:27
UPD:12:20
EPA/BART MAAT

Στην Μπρατισλάβα ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνεδρίαση του Eurogroup, θα προσπαθεί να πείσει τους ομολόγους του ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η Αθήνα θα έχει τελειώσει με τα 15 προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης.

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Μπορεί σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι ηγέτες των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. (το λεγόμενο Club Med), πλην του Μ. Ραχόι, να συζητούν το τέλος της ευρωπαϊκής λιτότητας, αλλά στην Μπρατισλάβα ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνεδρίαση του Eurogroup, θα προσπαθεί να πείσει τους ομολόγους του ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η Αθήνα θα έχει τελειώσει με τα 15 προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης.

Η σημερινή συνεδρίαση είναι σημαντική, αφενός διότι διεξάγεται τρία εικοσιτετράωρα πριν την έλευση των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, αφετέρου διότι στην ατζέντα της βρίσκεται και το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ με την ελληνική πλευρά να τεστάρει τις αντιδράσεις των δανειστών.

Ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να επαναλάβει ότι η Αθήνα κινείται εντός των χρονοδιαγραμμάτων και ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το αργότερο αρχές Οκτωβρίου θα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα ώστε να εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δις. Θα θυμίσει επίσης τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνηση εμπιστεύεται τόσο την ΕΛΣΤΑΤ όσο και τη Eurostat.

Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων -ένα από τα 15 προαπαιτούμενα για την υποδόση- με Αθήνα και Βρυξέλλες να αναζητούν ο ένας στο πρόσωπο του άλλου, τον υπεύθυνο της καθυστέρησης.

Την ίδια ώρα ο κ. Τσίπρας σήμερα υποδέχεται στο Ζάππειο τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου με στόχο «τη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ε.Ε.», όπως αναγράφει το κυβερνητικό σημείωμα που εκδόθηκε χθες.

Η Σύνοδος διεξάγεται μια εβδομάδα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα όπου θα τεθούν επί τάπητος το προσφυγικό και η περιφερειακή ασφάλεια ενώ η Γερμανία δέχεται ήδη πυρά, για το προσφυγικό στο εσωτερικό της και για τις συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας

Σε σημερινή του συνέντευξη στο euractiv.com, σπεύδοντας να προλάβει τις όποιες αντιδράσεις, κυρίως του γερμανικού παράγοντα, ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει ότι πρόθεσή της Αθήνας είναι «να συνεργαστούμε και να συντονιστούμε καλύτερα, ώστε να γίνει η ατζέντα της Μεσογείου, συστατικό κομμάτι της ευρωπαϊκής ατζέντας. Και αυτό είναι μια καθαρά φιλοευρωπαϊκή κίνηση».

Ωστόσο με σημερινό της δημοσίευμα η Die Welt του Βερολίνο σημειώνει ότι «η μίνι συνάντηση κορυφής δεν είναι ένας γύρος πολυλογάδων, αλλά μια συνάντηση που θα πρέπει να κάνει την καγκελάριο Μέρκελ να τρέμει».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή