Εχει αγγίξει τα όριά της ως προς την εκ των άνω εξέλιξη

Η Ευρώπη
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2005 13:53

A- A A+

«Με το Ευρωσύνταγμα απαντήθηκαν κάποια ερωτήματα που ταλανίζουν την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση για το ποιοι θεσμοί, ποια όργανα και πως θα αποφασίζουν στην Ε.Ε. και ποια θα είναι η κατανομή των αρμοδιοτήτων», εξήγησε ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς και ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Παπαστάμκος κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση που διοργάνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα η Γ. Γραμματεία Επικοινωνίας και η Γ. Γραμματεία Ενημέρωσης, με τη συμμετοχή έγκριτων νομικών.

«Σήμερα έχουμε μία χλωμή κοινωνική πολιτική η οποία θα ζητήσει στο μέλλον τη δική της απάντηση. Η Ευρώπη έχει αγγίξει τα όριά της ως προς την εκ των άνω εξέλιξη, και αν δεν πετύχει μία εκ των κάτω εξέλιξη τότε η έκρηξη θα αδικήσει και το μέχρι τώρα οικοδόμημα», υπογράμμισε.

Δηλώνοντας φανατικός ευρωπαϊστής, ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης Αντώνης Μανιτάκης, κατέθεσε τους προβληματισμούς του που τον καθιστούν κατά μερικούς «αιρετικό», όπως είπε, καθώς δεν θεωρεί ότι η Ε.Ε. χτίζεται από αγγέλους, αλλά από θανάσιμη σύγκρουση συμφερόντων, γεγονός που πρέπει να μας καθιστά πολύ προσεκτικούς στις λεπτομέρειες που θα ορίσουν και το μέλλον των λαών της Ευρώπης σε ζητήματα, όπως το κοινωνικό κράτος. Οι στόχοι του Ευρωσυντάγματος είναι πολιτικοί και κοινωνικοί, πρόσθεσε, διερωτώμενος τι δουλειά έχει ο ελεύθερος ανταγωνισμός με τις αρχές της ελευθερίας και της ασφάλειας, και τονίζοντας ότι δεν μπορεί να χτιστεί μία Ευρώπη χωρίς δημοκρατία και κοινωνικό κράτος.

Χρειάζεται διάλογος και ισότιμη συνεργασία των λαών, κατέληξε, εξηγώντας ότι αν επικρατούσε στη Γαλλία το «όχι, αυτή θα ήταν μία καλή ευκαιρία να επανεξεταστούν τα πράγματα για να έχουμε μία ισχυρή Ευρώπη απέναντι στην Αμερική σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο. (Τα «όχι» ως ευκαιρία και όχι τραγωδία).

Το Σύνταγμα της Ευρώπης είναι Σύνταγμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, όπως είναι και πολλά εθνικά Συντάγματα, είπε ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κασιμάτης, εξηγώντας ότι το πρόβλημα είναι ποιες αρμοδιότητες έχουμε δώσει στην Ε.Ε. και εκεί θα πρέπει να δοθεί η μάχη, όπως με την αρχή της επικουρικότητας που χρειάζεται πολύ προσοχή και γνώση.

Η έλλειψη ενημέρωσης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα δεν είναι αθώα, και πρέπει να ειδωθεί ως ένα στάδιο της ευρωπαϊκής εξέλιξης, διότι η ολοκλήρωση δεν είναι ανθόσπαρτη, κατέληξε ο κ. Κασιμάτης.

Να προσθέσουμε ότι η μυθολογική αρπαγή της Ευρώπης, δεν νομιμοποιεί και την εξ υφαρπαγής πορεία της Ευρώπης. Δεν χτίζεται έτσι κανενός είδους Ευρώπη. Χάρτινοι πύργοι υψώνονται.

Επιτέλους, πρέπει να αποκτήσει περιεχόμενο η συζήτηση για την Ευρώπη.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή