Κ.Καραμανλής: Προσδιορισμός των μελλοντικών στόχων του Συμβουλίου της Ευρώπης

Έναντι της πρόσφατης διεύρυνσης της Ε.Ε.
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2005 15:53
A- A A+

Την έναρξη των εργασιών της 3ης Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, κήρυξε σήμερα στη Βαρσοβία ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αλεξάντρ Κασνιέφσκι.

Για τη διήμερη σύνοδο, που ως αντικείμενο έχει τον επαναπροσδιορισμό των στόχων και των προτεραιοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης έναντι της προσφατης διεύρυνσης της Ε.Ε., έχουν μεταβεί στην πολωνική πρωτεύουσα 46 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

«Μετά το άνοιγμα προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που απασχόλησε τη Σύνοδο Κορυφής της Βιέννης το 1993, και την ανάγκη εμπέδωσης της δημοκρατίας στα νέα κράτη μέλη, που αποτέλεσε το αντικείμενο της Συνόδου του Στρασβούργου το 1997, το Συμβούλιο της Ευρώπης καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις. Η 3η αυτή Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται προκειμένου να προσδιοριστούν οι μελλοντικοί στόχοι και προτεραιότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης», δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Όπως συμείωσε ο κ. Καραμανλής, «τo ζητούμενο για το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι να αφουγκραστεί τις νέες απαιτήσεις των κοινωνιών μας και να ενισχύσει το σημαντικό ρόλο του στην αντιμετώπιση των νέων προβλημάτων. Αντικείμενο επομένως των σημερινών συζητήσεών μας αποτελούν οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, όπως, μεταξύ άλλων, η τρομοκρατία, η προστασία των μειονοτήτων, το οργανωμένο έγκλημα, η διαφθορά, η μετανάστευση, κ.α.

Η σημαντικότερη, ίσως, αποστολή του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι η διαφύλαξη και η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Στη συνάντησή μας αυτή επιβεβαιώσαμε και υπογραμμίσαμε τη σημασία αυτών των θεμέλιων λίθων για μια δημοκρατική κοινωνία στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο. Η Σύνοδος Κορυφής πρέπει να προβάλει και να προστατεύσει τον πρωταρχικό ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης στην ευρωπαϊκή σκηνή ως ο πλέον αρμόδιος οργανισμός επιφορτισμένος με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών».

Και ο έλληνας Πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Ένα εκ των μεγαλυτέρων επιτευγμάτων των ευρωπαϊκών λαών στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μέρος των συζητήσεών μας εδώ απασχόλησε και η προσπάθεια αναμόρφωσης του Δικαστηρίου, προκειμένου αυτό να γίνει πιο αποτελεσματικό. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στις ιδρυτικές αρχές και αξίες και στην αμερόληπτη και ταχεία εκτέλεση των αποφάσεων του Δικαστηρίου. Ο μη σεβασμός και η άρνηση ορισμένων κρατών να εκτελέσουν χωρίς όρους και αμέσως ορισμένες από τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, όπως για παράδειγμα η διετής αναστολή της απόφασης της υπόθεσης της κ. Λοϊζίδου, θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία των αποφάσεων του Δικαστηρίου και γενικότερα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης θα πρέπει πάντα να φέρει εις πέρας την αποστολή του χωρίς παρεκκλίσεις ως η συνείδηση των Ευρωπαϊκών λαών σε ζητήματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Όπως επίσης έκανε γνωστό ο κ. Καραμανλής, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουστσένκο και τους πρωθυπουργούς της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα και της Πορτογαλίας Ζοσέ Σόκρατες, με τους οποίους συζήτησε κυρίως θέματα του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή