Ζημιές από την κακοκαιρία σε Ηλεία - Ζάκυνθο

Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2016 17:36
UPD:09/09/2016 12:32
EUROKINISSI/EUROKINISSI

Στα Λεχαινά Ηλείας η πυροσβεστική δέχθηκε 50 κλήσεις για κοπές δέντρων.

A- A A+

Προβλήματα και ζημιές προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν την Πέμπτη στην Ηλεία, αλλά και τη Ζάκυνθο.

Στα Λεχαινά Ηλείας η πυροσβεστική δέχθηκε 50 κλήσεις για κοπές δέντρων. Σύμφωνα το τοπικό μέσο ilialive.gr, ανεμοστρόβιλος έπληξε την περιοχή, προκαλώντας ζημιές –πέρα από τα Λεχαινά- στην Αρετή, τη Γαστούνη, το Βαρθολομιό και τη Μυρσίνη.

Κατά το ίδιο μέσο, καταστράφηκαν καλλιέργειες καλαμποκιού ενώ οι σφοδροί άνεμοι ξήλωσαν κολώνες της ΔΕΗ. Οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν επίσης ζημιές σε στέγες σπιτιών και επιχειρήσεων σε πολλές περιοχές της βόρειας Ηλείας.

Όπως ανάφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Πηνείου Αλέξης Καστρινός, τα σοβαρότερα προβλήματα καταγράφονται στην περιοχή του Βαρθολομιού. Ακόμη τόνισε ότι, «ο δήμος έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό και για αυτό θα κατατεθεί αίτημα ώστε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Ζημίες υπάρχουν και στον γειτονικό δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης και, όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Ναμπίλ - Ιωσήφ Μοράντ, οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν πτώσεις πολλών δέντρων, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημίες σε εγκαταστάσεις θερμοκηπίων και σε καλλιέργειες καλαμποκιού. Επίσης, όπως είπε, δέντρα έπεσαν και μέσα στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων στην Μυρσίνη, χωρίς όμως να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στις εγκαταστάσεις, ή να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, δήλωσε πως «πρώτο μέλημά μας ήταν να αποκατασταθούν οι βλάβες στην ηλεκτροδότηση, καθώς και η αποκατάσταση της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο, αφού οι πτώσεις δέντρων είχαν κλείσει αρκετούς επαρχιακούς δρόμους».

Στη Ζάκυνθο, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, η Πυροσβεστική δέχθηκε, μέχρι στιγμής, 30 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων. Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα, η σφοδρή καταιγίδα δημιούργησε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση ενώ δένδρα έπεσαν σε σταθμευμένα οχήματα και δρόμοι πλημμύρισαν.

Σύμφωνα με το zantepress24.gr, οι δρόμοι έγιναν αδιάβατοι σε αρκετά σημεία της πόλης της Ζακύνθου και κυρίως στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, στη Μπόχαλη (οδός Φιλικών), στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Διονυσίου και στην περιοχή του 2ου Δημοτικού Σχολείου.

Για απίστευτη θεομηνία που έπληξε την Ζάκυνθο έκανε λόγο στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, Νίκος Τσίπηρας. «Στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη παρουσιάστηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα όταν δέντρα έπεσαν και πλάκωσαν παρκαρισμένα αυτοκίνητα ενώ σε γειτονικό μαγαζί ο δυνατός αέρας ξήλωσε την σκεπή» ανέφερε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου.

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που εκδηλώνονται κατά τόπους σε αρκετές περιοχές της χώρας θα συνεχιστούν έως και την Κυριακή.

Καλαμάτα: Άρχισε η καταγραφή των ζημιών - Στόχος να ανοίξει την Κυριακή το αεροδρόμιο

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Καλαμάτας και όλων των περιοχών της Μεσσηνίας, που χτυπήθηκαν από τη φονική κακοκαιρία, το ξημέρωμα της Τετάρτης. Οι πολίτες προσπαθούν, για δεύτερη ημέρα, να απομακρύνουν τις λάσπες και να καθαρίσουν τα σπίτια τους.

Σε ξενοδοχείο διανυκτέρευσαν, με πρόνοια του Δήμου, 70 σπουδαστές του ΤΕΙ Πελοποννήσου, το οποίο ανέστειλε την εξεταστική περίοδο, γιατί η φοιτητική εστία στο ανατολικό κέντρο της Καλαμάτας δεν είχε καθαριστεί από τα νερά. Παράλληλα, έχουν συγκροτηθεί επιτροπές σε όλα τα επίπεδα και έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών από το Δήμο, με επικεφαλής αντιδημάρχους που εποπτεύουν ανά τομέα την διαδικασία.

Ο Δήμος έκανε αναγγελία της ζημιάς στον ΕΛΓΑ και από σήμερα μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου, οι αγρότες θα μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις ζημιάς στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, στις αγροτικές εγκαταστάσεις και σε αγροτικά μηχανήματα, για να αποζημιωθούν. Για ζημιές στη φυτική παραγωγή, οι πληγέντες θα επικοινωνούν με τον προϊστάμενο ή τον επόπτη του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη, ενώ για ζημιές στην κτηνοτροφία και ειδικότερα για πνιγμένα ζώα, οι κτηνοτρόφοι, εντός 48 ωρών, καλούνται να επικοινωνούν με τους κτηνιάτρους του ΕΛΓΑ Τρίπολης στα τηλέφωνα 2710 230643 και 6949984395, προκειμένου να γίνει η προβλεπόμενη επιτόπια πιστοποίηση.

Επίσης, συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας, επιχειρούν με μηχανήματα σε πολλά σημεία, προκειμένου να αποκαταστήσουν ζημιές και να ανακουφίσουν τους πληγέντες.

Το αεροδρόμιο της πόλης παραμένει κλειστό και γίνονται εργασίες στον ευρύτερο χώρο, πέριξ του αεροδιαδρόμου, με στόχο να λειτουργήσει, εκ νέου, την Κυριακή.

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίστηκε στον αγωγό λυμάτων, στη συμβολή των οδών Μακεδονίας και Νέδοντος, που απείλησε όλο το σύστημα διαχείρισης των λυμάτων στην Καλαμάτα. Η ζημιά αποκαταστάθηκε πλήρως το απόγευμα της Πέμπτης.

Με συνεργεία του Δήμου και με εργολαβίες ιδιωτών, έχει καθαρισθεί η συντριπτική πλειονότητα των σχολικών κτηρίων της Καλαμάτας και αυτή τη στιγμή - σύμφωνα με τον Δήμο - υπάρχουν προβλήματα στο 13ο και το 18ο δημοτικό σχολείο, στο ειδικό δημοτικό σχολείο, καθώς και στο 11ο και 15ο νηπιαγωγείο. Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας δήλωσε ότι οι αρχές κάνουν αγώνα δρόμου και δήλωσε βέβαιος ότι «τη Δευτέρα θα καλωσορίσουμε τους μαθητές και στα 100 σχολεία μας».

Λακωνία: Μεγάλες ζημιές άφησε πίσω της η θεομηνία

Μεγάλες ζημιές άφησε πίσω της η θεομηνία, η οποία έπληξε το πρωί της Τετάρτης τη Λακωνία. Ζημιές καταγράφονται σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και δημόσιες υποδομές, με τα σοβαρότερα προβλήματα να εστιάζονται στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα.

Για την αποτύπωση και την καταγραφή των ζημιών, έχουν συγκροτηθεί συνεργεία σε όλα τα επίπεδα. Η βελτίωση του καιρού βοήθησε να κατέβει η στάθμη του ποταμού Ευρώτα και να υποχωρήσουν τα νερά.

Από την κακοκαιρία έχει πληγεί και το φυτικό κεφάλαιο και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης στο Νομό, Ντία Τζανετέα, που περιοδεύει από το πρωί με τον περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη, έχουν ξεριζωθεί τα δένδρα από τα ορμητικά νερά.

Οι σοβαρότερες ζημιές στη Λακωνία και στις δημόσιες υποδομές, εκτός από τους δρόμους που «έπνιξε» ο Ευρώτας, καταγράφονται στο Βρονταμά, στις Γούβες, στην Απιδιά, στο φαράγγι του Λάρνακα, στους Μολάους και στα χωριά του Σμύνους, στον Δήμο Ανατολικής Μάνης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή