Τοπίο και συμφορά

Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2016 14:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ

Πόσο ακραία ήταν τα καιρικά φαινόμενα; Πάνω από 100 χιλιοστά νερού στην Καλαμάτα για έξι έως 12 ώρες, σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Αντώνη Λάλο. Εκατό χιλιοστά είναι πολλά, πάρα πολλά, αλλά κάθε φορά κάτι δεν κολλά. 

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Τον Ιούλιο του 2007, όταν η Ελλάδα καιγόταν απ’ άκρου εις άκρον, η κεντρική και η δυτική Αγγλία βυθίζονταν στη λάσπη. Άνθρωποι παρασύρθηκαν, περιουσίες χάθηκαν, τα μαθήματα, όμως, σύντομα ξεχάστηκαν. Σωστικά συνεργεία, μετεωρολόγοι, υπουργοί, βρήκαν τον ιδανικό ένοχο. «Τέτοιες πλημμύρες είχε να δει η Μεγάλη Βρετανία εδώ και 60 χρόνια. Η βροχή που έπεσε σε δύο ημέρες πέφτει υπό κανονικές συνθήκες σε δύο μήνες».

Ο φταίχτης καιρός είναι, όμως, πονηρός και αδυναμιών τιμωρός. Το 10% του πληθυσμού της Αγγλίας κατοικεί σε περιοχές που απειλούνται άμεσα από πλημμύρες. Οικόπεδα για την ανέγερση νέων οικισμών, το συστηματικό τσιμεντάρισμα των παραποτάμιων περιοχών είναι πιο ψηλά στην ατζέντα των κυβερνήσεων από εκτάσεις για την απορροή υδάτινων μαζών.

Τότε κάτι ψέλλισε ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν για την ανάγκη επένδυσης στην αντιπλημμυρική προστασία, όταν πήγε στη δυτική Αγγλία, όχι, όμως, όπως ο καγκελάριος Σρέντερ το καλοκαίρι του 2002 στη Λειψία, με τις γαλότσες και το αδιάβροχο, εικόνα που μέτρησε και εν πολλοίς του χάρισε τις εκλογές.

Προ τριετίας, πάλι σε προεκλογική περίοδο, η Μέρκελ μιμήθηκε τον Σρέντερ και έσπευσε στις πλημμυρισμένες πόλεις, με μποτάκια και αδιάβροχο, αλλά για το αποτέλεσμα της κάλπης αυτό ήταν μάλλον αδιάφορο. Μες στην παραζάλη πνίγηκαν τα δυσάρεστα. Τι έγινε με τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν αποφασιστεί μετά το 2002, γιατί καθυστέρησαν όπου καθυστέρησαν κ.λπ.

Συμβαίνουν, λοιπόν, και στους πειθαρχημένους, τους προνοητικούς και τους προκομμένους. Αυτό βέβαια ουδόλως παρηγορεί τους οικείους των τεσσάρων θυμάτων, ούτε ξεπλένει απροετοίμαστες Πολιτείες. Πόσο ακραία ήταν τα καιρικά φαινόμενα; Πάνω από 100 χιλιοστά νερού στην Καλαμάτα για έξι έως 12 ώρες, σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Αντώνη Λάλο.

Εκατό χιλιοστά είναι πολλά, πάρα πολλά, αλλά κάθε φορά κάτι δεν κολλά. Κολυμπάμε σε μια θάλασσα συναισθημάτων, συννεφιάζουμε, ανησυχούμε, αύριο θα ξεχάσουμε. Παρεμβάσεις και παραλείψεις, έκτακτες ενισχύσεις και λειψές απαντήσεις. Μέχρι την επόμενη φορά. Τοπίο και συμφορά. Υγρή θλίψη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή