Την παρέμβαση των ΗΠΑ ζητούν αντιφρονούντες στο Ουζμπεκιστάν

Τρίτη, 17 Μαΐου 2005 15:04
UPD:15:35
A- A A+

Δεκάδες αντιφρονούντες και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη, παρά την προσπάθεια των αστυνομικών δυνάμεων να εμποδίσουν τη διαδήλωση, ζητώντας την παρέμβαση των ΗΠΑ μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα της κεντρικής Ασίας.

«Θέλουμε οι ΗΠΑ να αντιμετωπίζουν το Ουζμπεκιστάν όχι μόνο σαν μία γιγαντιαία στρατιωτική βάση στο πόλεμό τους κατά της τρομοκρατίας, αλλά και ως χώρα όπου ο λαός θέλει ελευθερία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε μέλος κόμματος της αντιπολίτευσης ο οποίος ζήτησε την βοήθεια της Αμερικής για την εκδίωξη του προέδρου της χώρας Ισλάμ Καρίμοφ.

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν επιβεβαίωσε σήμερα ότι διοργανώνει επίσκεψη ξένων δημοσιογράφων και πρεσβευτών στην Αντιζάν, στο ανατολικό Ουζμπεκιστάν, όπου σύμφωνα με αντιπολιτευόμενο κόμμα, περισσότεροι από 745 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την αιματηρή καταστολή εξέγερσης από τις κυβερνητικές δυνάμεις την περασμένη Παρασκευή.

Περίπου 15 πρεσβευτές σκοπεύουν να μετάσχουν στο ταξίδι αυτό, δήλωσε υπεύθυνος του υπουργείου.

Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) ζήτησε σήμερα από το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν να αφήσουν ανοιχτή τη μεταξύ τους μεθόριο. «Μετά τα βίαια γεγονότα της Παρασκευής στο Αντιζάν, η HCR ζητεί από τις κυβερνήσεις του Ουζμπεκιστάν και του Κιργιστάν να αφήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά για όλους τους πολίτες σε κάθε μεθοριακό σταθμό», δήλωσε εκπρόσωπος της Αρμοστείας.

Εξάλλου, σε αντίθεση με δυτικές χώρες που επέκριναν έντονα την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης της Παρασκευής, η Κίνα υποστήριξε σήμερα τις προσπάθειες της ουζμπεκικής κυβέρνησης για τη διατήρηση της σταθερότητας. «Είμαστε εντελώς αντίθετοι στην τρομοκρατία, τον εξτρεμισμό και την αυτονομιστική δράση σε όλες τους τις μορφές», αναφέρει το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το Ουζμπεκιστάν και τις άλλες χώρες της περιοχής στις προσπάθειές τους για την ειρήνη και τη σταθερότητα, για τις ίδιες και για την περιοχή».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή