Κάννες - Παρέμβαση Ρουσόπουλου για την πειρατεία πνευματικών δικαιωμάτων

Συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών οπτικοακουστικών μέσων
Τρίτη, 17 Μαΐου 2005 17:45
A- A A+

Στη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών οπτικοακουστικών μέσων στις Κάννες, υπό την αιγίδα της αρμόδιας Επιτρόπου σε θέματα του οπτικοακουστικού τομέα, Βίβιαν Ρέντινγκ, συμμετείχε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε η ανάγκη προάσπισης της ευρωπαϊκής οπτικποακουστικής βιομηχανίας, με έμφαση την ενίσχυση του τομέα κατάρτισης, παραγωγής και διανομής.

Ο υπουργός Επικρατείας επικεντρώθηκε στην ανάγκη προώθησης των συνεργιών μεταξύ διαφορετικών ευρωπαϊκών χωρών, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί ο ευρωπαϊκός πολιτισμικός πλουραλισμός και να έχουν τη δυνατότητα χώρες με περιορισμένη γλωσσική και γεωγραφική εμβέλεια να συμμετάσχουν σε παραγωγές και σταδιακά να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στον τομέα αυτόν.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε θέματα πειρατείας πνευματικών δικαιωμάτων. Ο κ. Ρουσόπουλος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Τρεις είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς την πειρατεία. Ο πρώτος είναι αστυνομικός και αυτό ήδη συζητούν οι αρμόδιοι υπουργοί Δημόσιας Τάξης. Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας, ιδιαίτερα της ψηφιακής. Και ο τρίτος τρόπος είναι η εκπαιδευτική προσέγγιση, δηλαδή η ενημέρωση τόσο των νέων στα σχολεία, όσο και των πολιτών, μέσω μιας πανευρωπαϊκής καμπάνιας. Η πειρατεία είναι έγκλημα και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Στα συμπεράσματα της συνάντησης, η κ. Ρέντινγκ δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με όλους τους υπουργούς, ότι θα συγκαλέσει στο προσεχές μέλλον κοινή άτυπη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών για τα οπτικοακουστικά μέσα και των υπουργών Παιδείας, ώστε να βρεθούν αποτελεσματικοί μέθοδοι συνεργασίας στο θέμα της πειρατείας των πνευματικών δικαιωμάτων.

Προτεινόμενα για εσάς