Η Ιαπωνία κατασκευάζει αμφιλεγόμενο τείχος πάγου για να λύσει το πρόβλημα των υπόγειων υδάτων στη Φουκουσίμα

Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2016 23:48
UPD:23:50
KYODO GRAPHIC

Μέχρι στιγμής, έχουν χρειαστεί πάνω από 1.000 δεξαμενές για την αποθήκευση πάνω από 800.000 τόνων νερού. Εν τω μεταξύ, κάθε μέρα περίπου 180.000 λίτρα υπογείων υδάτων συνεχίζουν να ρέουν μέσα στα κτήρια.

A- A A+

Μετά από δύο χρόνια και 290 εκατομμύρια ευρώ, το τεράστιο τείχος πάγου που σχεδιάστηκε για να σταματήσει η ροή των υπογείων υδάτων στο σταθμό πυρηνικής ενέργειας Φουκουσίμα, μετά το ατύχημα του 2011, είναι σχεδόν έτοιμο, αλλά δέχεται κριτικές για το κατά πόσο θα διαρκέσει και αν θα είναι αποτελεσματικό.

Τα υπόγεια ύδατα που εισρέουν στα κτήρια των αντιδραστήρων του σταθμού έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Όταν εισέρχεται στα κτήρια, το νερό γίνεται ραδιενεργό, και η υπεύθυνη εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco), πρέπει να το αποθηκεύει σε δεξαμενές.

Μέχρι στιγμής, έχουν χρειαστεί πάνω από 1.000 δεξαμενές για την αποθήκευση πάνω από 800.000 τόνων νερού. Εν τω μεταξύ, κάθε μέρα περίπου 180.000 λίτρα υπογείων υδάτων συνεχίζουν να ρέουν μέσα στα κτήρια.

Το αμφιλεγόμενο τείχος πάγου, γνωστό ως το Αδιαπέραστο Τείχος Ξηράς, υποτίθεται ότι θα σταματήσει τη ροή των υπογείων υδάτων και θα αποτρέψει την διαρροή ραδιενεργών υδάτων στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το τείχος πάγου, με βάθος 30 μέτρα και μήκος σχεδόν 1,5 χιλιόμετρο, αποτελείται από σωλήνες γεμάτους με ένα διάλυμα άλμης. Οι σωλήνες παγώνουν το περιβάλλον έδαφος ώστε να δημιουργηθεί το τείχος.

Το έργο βρίσκεται ακόμα στη διαδικασία της στερεοποίησης, και θα είναι έτοιμο αργότερα αυτό το φθινόπωρο. Στη συνέχεια, 30 μονάδες ψύξης θα σταθεροποιήσουν το τείχος, καταναλώνοντας όση ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιούν 13.000 σπίτια στην Ιαπωνία για φωτισμό το χρόνο.

Η Tepco ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι το παραθαλάσσιο τμήμα του τείχους πάγου είναι κατά 99% στερεό και ότι εργάζονται για να γεμίσουν με τσιμέντο μερικά μέρη που δεν έχουν στερεοποιηθεί.

Ορισμένοι ωστόσο ανησυχούν ότι το διάλυμα άλμης θα σπάσει τους σωλήνες, υποστηρίζοντας ότι το σκυρόδεμα ή ο χάλυβας θα ήταν μια πιο απλή και αποτελεσματική εναλλακτική λύση. Διεθνείς ειδικοί κατηγορούν την Tepco ότι υποτίμησε στην αρχή το πρόβλημα των υπόγειων υδάτων και τώρα η Ιαπωνία προσπαθεί να καλύψει τη διαφορά με μια ακριβή τεχνική λύση αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή