ΒΜW: Στο «πνεύμα» του Elvis

Η θρυλική 507 στον απόηχο του «It’s Now or Never»
Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2016 13:58
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]

Αυτά τα θέματα μας αρέσουν πολύ, λοιπόν. Όπως κάθε τι διαχρονικό, άλλωστε, που αφήνει σημάδια ανεξίτηλα στην Ιστορία. Η BMW 507, που οδηγούσε ο Αμερικανός μουσικός Elvis Presley, ήδη διάσημος την εποχή εκείνη σαν «Βασιλιάς του Rock’n’Roll», ενώ υπηρετούσε τη στρατιωτική θητεία του στη Γερμανία, εξαφανίστηκε για σχεδόν 50 χρόνια και όλοι πίστευαν ότι είχε χαθεί πριν ξαναδεί το φως της δημοσιότητας -ο Elvis οδηγούσε το αυτοκίνητο από το σπίτι του στο Bad Nauheim μέχρι την Αμερικανική Στρατιωτική Βάση στο Friedberg. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια σχολαστικών εργασιών αποκατάστασης, το BMW Group Classic παρουσίασε το roadster για πρώτη φορά στο κοινό.

Πλήρως αναπαλαιωμένο αποκαλύφθηκε στις 21 Αυγούστου 2016 στο Concours d’Elegance στο Pebble Beach, Καλιφόρνια. Η BMW 507 με αριθμό πλαισίου 70079 προσέλκυσε τους επισκέπτες της δημοφιλούς έκθεσης κλασικών αυτοκινήτων όπως ακριβώς την εποχή που ο στρατιώτης Elvis Presley παρέλαβε το αυτοκίνητο στις 20 Δεκεμβρίου του 1958: βαμμένη σε Feather White, με αλουμινένιο κινητήρα V8 150 ίππων, ζάντες με κεντρικό μπουλόνι, ασπρόμαυρο εσωτερικό και ραδιόφωνο Becker Mexico.

Το καλοκαίρι του 2014, η έκθεση του αυτοκινήτου στο BMW Museum, όπως ακριβώς ανασύρθηκε από μία αποθήκη, ενθουσίασε τους φίλους των κλασικών αυτοκινήτων αλλά παράλληλα πυροδότησε κάποιες ερωτήσεις: ήταν πραγματικά κάποτε η BMW 507 του Elvis; Θα μπορούσε να μεταμορφωθεί αυτό το roadster σε κόσμημα της δεκαετίας του 1950; Η κατάσταση του διθέσιου ήταν πραγματική πρόκληση. Αν και τα εξαρτήματα και άλλα στοιχεία του πρώτου αμαξώματος ήταν σχεδόν όλα εκεί και ανέπαφα, το roadster είχε χάσει τον κινητήρα και το κιβώτιό του. Ο πίσω άξονας είχε αντικατασταθεί με άλλο σύστημα άγνωστης προέλευσης, η σκουριά είχε διαβρώσει το πάτωμα, τα καθίσματα ήταν φθαρμένα και δεν υπήρχε ταμπλό οργάνων. Ωστόσο, η γοητεία ενός σπάνιου και σαγηνευτικά ωραίου αυτοκινήτου υπερτερούσε έναντι των όποιων ελλείψεων και ατελειών, κάτι στο οποίο συνετέλεσαν η φήμη και οι μεγάλες επιτυχίες του Elvis Presley.

Ενώ το roadster επέστρεψε στο Μόναχο με το σλόγκαν «Return to Sender», η λύση ήταν αναμφίβολα «It’s Now or Never». Τις εργασίες αναπαλαίωσης ανέλαβε το BMW Group Classic. Ειδικοί μέσα από την εταιρεία αλλά και εξωτερικοί συνεργάτες ένωσαν τις δυνάμεις του και το αποτέλεσμα έθεσε νέα πρότυπα για την αναπαλαίωση μιας BMW 507.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή