Σουφλιάς: Aναστηλώσαμε το σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων

Τρίτη, 17 Μαΐου 2005 20:12
A- A A+

«Οταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, το σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων είχε καταρρεύσει, αλλά εμείς το εξυγιάναμε και το αναστηλώσαμε http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/05/17/1051363.htm », δήλωσε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς.

«Θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Παπανδρέου ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ (εκτός των έργων των Περιφερειών, των Νομαρχιών και των Δήμων) δημοπρατεί μέσα στο 2005 δημόσια έργα ύψους 5 δισ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν και οι μεγάλοι οδικοί άξονες που γίνονται με σύμβαση παραχώρησης, συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ... Θα έπρεπε επίσης να γνωρίζει ο κ. Παπανδρέου ότι ουσιαστικά η χώρα μας είχε μείνει από τον Ιούλιο του 2003 χωρίς νόμο για την ανάθεση δημοσίων έργων, αφού ο περίφημος "μαθηματικός τύπος" είχε απορριφθεί και από το Συμβούλιο της Επικρατείας και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και επιπλέον, δεν παραλάβαμε ούτε ώριμες μελέτες για μεσαία και μεγάλα έργα.

Τα αποτελέσματα, άλλωστε, αυτών των κενών στις αναθέσεις μελετών και έργων κατά την τετραετία 2000-2003 καλείται να πληρώσει τώρα η χώρα μας με επώδυνες απεντάξεις ή περικοπές και σε όσα έργα ανατέθηκαν.

Σήμερα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Με το νέο νόμο πλέον, δημοπρατούνται τα έργα και στη συνέχεια, μέσα σε 3,5 μήνες το πολύ, υπογράφονται οι συμβάσεις. Γι' αυτό καλό θα ήταν ο κ. Παπανδρέου να πάψει να βλέπει εφιάλτες και να συνειδητοποιήσει ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ σήμερα κάνει πράξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατασκευής έργων, που αλλάζει την εικόνα της Ελλάδας.

Οσο για το πότε προγραμματίστηκαν τα έργα. Δεν ασκείται έτσι υπεύθυνη πολιτική κύριε Παπανδρέου! Στα μεγάλα έργα δεν χωρούν μικροκομματικές λογικές. Πολλά από τα έργα που επιτέλους ξεκινούν, έχουν προγραμματιστεί όχι από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά εδώ και πολλές δεκαετίες! Αυτό είναι το ζήτημα;»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή