Ουζμπεκιστάν: Κηδεύτηκε ο Ισλάμ Καρίμοφ

Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2016 15:20
UPD:15:27
REUTERS/STRINGER
A- A A+

Το Ουζμπεκιστάν αποχαιρέτησε σήμερα τον πρώτο πρόεδρο της χώρας, τον Ισλάμ Καρίμοφ, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών αφού κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή επί ένα τέταρτο του αιώνα την πολυπληθέστερη χώρα της κεντρικής Ασίας, αδιαφορώντας για την κριτική που του ασκούσε η Δύση.

REUTERS/SPUTNIK

Μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων στην κηδεία ήταν ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο πρωθυπουργός του Καζακστάν Καρίμ Μαξίμοφ και ο πρόεδρος του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόν.

Η κηδεία του Καρίμοφ, που οι υποστηρικτές του τον επαινούσαν επειδή διατήρησε τη σταθερότητα στο Ουζμπεκιστάν αλλά οι αντίπαλοί του τον κατηγορούσαν για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έγινε στη γενέτειρά του, τη Σαμαρκάνδη, το ιστορικό «μαργαριτάρι» πάνω στον Δρόμο του Μεταξιού. Οι αρχές της μουσουλμανικής, πρώην σοβιετικής δημοκρατίας έχουν κηρύξει τριήμερο πένθος.

EURONEWS

Καθήκοντα προέδρου έχει αναλάβει προσωρινά ο πρόεδρος της Γερουσίας Νιγκματίλα Γιουλντάσεφ, εν αναμονή των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. «Ο λαός μας, το Ουζμπεκιστάν υπέστη μια ανεπανόρθωτη απώλεια» δήλωσε ο πρωθυπουργός Σαβκάτ Μιρζιόγεφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ. Μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων στην κηδεία ήταν ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο πρωθυπουργός του Καζακστάν Καρίμ Μαξίμοφ και ο πρόεδρος του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή