Ανοίγει για το κοινό η κατοικία και το εργαστήριο του Γ. Ζογγολόπουλου

Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2016 10:20

Ο Γ. Ζογγολόπουλος στο εργαστήριο του με το γλυπτό «Κενό και σφαίρα».

A- A A+

Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, μετά τις πρώτες ξεναγήσεις σε έργα στην πλατεία Ψυχικού, προσκαλεί το κοινό να γνωρίσει το σπίτι στο οποίο έζησαν και δημιούργησαν ο γλύπτης Γιώργος Ζογγολόπουλος και η ζωγράφος Ελένη Πασχαλίδου – Ζογγολοπούλου.

Πρόκειται για  γνωριμία με τον χώρο που ενέπνευσε τους δύο καλλιτέχνες, ένα σπίτι που ταυτόχρονα αποτελεί και έκθεση, αφού φιλοξενεί  έργα των δύο καλλιτεχνών, ενώ είναι ανοιχτό για περιήγηση και το εργαστήριο του Γιώργου Ζογγολόπουλου.

Η πρώτη ξενάγηση έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.

Ο Γιώργος και η Ελένη Ζογγολοπούλου στο σπίτι τους στο Ψυχικό τη δεκαετία 1950.

Η ξενάγηση ξεκινά στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού που βρίσκεται επί της λεωφόρου Δημοκρατίας στο Παλαιό Ψυχικό δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου και συνεχίζεται στο Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου στη λεωφόρο Δημοκρατίας 49, σε απόσταση ενός οικοδομικού τετραγώνου από την πλατεία.

Ο «αιώνιος έφηβος», όπως τον αποκαλούσαν, Γιώργος Ζογγολόπουλος, ερεύνησε το μέτρο και την αρμονία στην τέχνη του.

Ως καλλιτέχνης έλαβε πολλές επίσημες διακρίσεις και έργα του βρίσκονται σε σημαντικούς δημόσιους χώρους της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Αμερικής, καθώς επίσης και σε πολλές ελληνικές και ξένες συλλογές και Μουσεία.

O Γιώργος Ζογγολόπουλος στο σπίτι του στο Ψυχικό.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα 11 φορές σε θεσμούς Biennale, ξεκινώντας από το 1940 έως και το 2001. Συμμετείχε σε όλες τις πανελλήνιες εκθέσεις και έλαβε μέρος σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 2004, συνέστησε το κοινωφελές Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου και απεβίωσε το ίδιο έτος.

Προτεινόμενα για εσάς